Британски музей обяви римски император за транссексуален, което предизвика бурни

...
Британски музей обяви римски император за транссексуален, което предизвика бурни
Коментари Харесай

Аз съм дама: Римският император, който обичал да се облича като жена

Британски музей разгласи римски император за транссексуален, което провокира бурни реакции измежду историците. Музеят в Северен Хертфордшър е решил да назовава владетеля от III в. от н.е. Елагабал " тя ", с цел да бъде " сензитивен " към желанията му.

Управляваният от общината музей в Хицин, който се съветва с благотворителната организация на ЛГБТ " Стоунуол ", има монета, отсечена по време на ръководството, и я употребява в експозиции на ЛГБТ тема.

Решението се основава на описа на римския летописец Касий Дион, който твърди, че Елагабал е бил " именуван брачна половинка, държанка и кралица ", споделил на един от любовниците си: " Не ме наричай стопанин, тъй като съм дама " и изискал да му бъдат направени женски гениталии.

Но Дио е служил на император Север Александър, който заема трона след убийството на Елагабал, и историците считат, че тези разкази са просто ликвидиране. Френската лидерка е показана като небинарна в пиеса в Шекспировия спектакъл " Глобус ". 

В постановката от 2022 година " Аз, Жана " титулярната фигура е наричана " те/те ".

Тогава спектакъл " Глоуб " отбрани този ход и настоя, че Шекспир " би го одобрил ". 

Елизабет I

В есе, написано за същия спектакъл, един учен твърди, че кралица Елизабет I може да е била небинарна. 

Обучителят по транссексуалност доктор Кит Хейам назовава кралицата-дева с местоименията " те/те ", като споделя, че монархът " постоянно се е описвал в речите си като " крал ", " кралица " и " принц ". 

Кийт Хоскинс, изпълнителен член по въпросите на изкуствата в Съвета на Северен Херц, съобщи: " Елагабал несъмнено предпочиташе местоимението " тя " и като такова това е нещо, което отразяваме, когато я обсъждаме в днешно време ".

Момчето император Елагабал има чудовищна известност като държател и учените го съпоставят с по-известни тирани като Калигула и Нерон, когато става дума за неговите пороци и безнравственост.

На едно угощение той предиздвикал няколко от гостите си да бъдат завързани за водно колело, което се въртяло постепенно и ги удавяло, до момента в който ужасените им сътрапезници ги гледали. При друга извънредно садистична смешка той пуснал десетки леопарди и лъвове измежду гостите си, откакто те завършили с яденето. 

Веднъж пуснал отровни змии измежду тълпата по време на гладиаторските игри, което довело до гибел и пострадвания на доста хора. И още един образец за неговата свирепост - хвърля злато и сребро от висока кула и следи по какъв начин навалица жители се бори за тях, като доста от тях умират в битката.

Roman Emperor Elagabalus was transgender and must be referred to as 'she', museum says despite experts rubbishing the claim
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Известно е също, че Елагабал се обличал напълно в скъпоценни коприни и се окичвал със скъпоценни камъни. Момчето император явно мечтаело да се обкръжи с нов римски сенат, формиран напълно от дами. 

Става император единствено с помощта на машинациите на баба си Юлия Меса, чийто племенник Каракала е император в продължение на осем години, до момента в който не е прободен до гибел от пълководец.

Решена, че Рим още веднъж би трябвало да бъде ръководен от член на фамилията ѝ, Юлия се обръща към 14-годишния си внук Елагабал, който е отгледан в сирийския град Емеса, далечен аванпост на империята.

Твърди се, че е бил извънредно хубав юноша, с къса военна прическа и светли очи. Ранните си години Елагабал посвещава на поклонението на локалния господ на слънцето Елагабал, на който е кръстен.

Говори се, че Елагабал се е съветвал с лекарите си за ранна версия на интервенция за промяна на пола и е имал редица любовници от мъжки пол. 

Твърди се, че прекарвал дните си в компанията на дами в двореца си, като пеел, танцувал, тъчал и носел мрежа за коса, грим за очи и руж.

Войниците се възмущавали при типа му - написа един античен историк. " С лице, гримирано по-сложно от скромна жена, той беше женствено облечен в златни колиета и меки облекла, танцуваше за всички да го видят в това положение ".

Елагабал е погубен през март 222 година, единствено четири години след началото на ръководството си, от личния си съмишленик, който се разбунтувал против тираничните му способи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР