Британски консултант заяви, че компанията "Кембридж Аналитика" се е свързала

...
Британски консултант заяви, че компанията "Кембридж Аналитика" се е свързала
Коментари Харесай

Кембридж Аналитика искала да работи и за изборите в Румъния

Британски съветник съобщи, че компанията "Кембридж Аналитика " се е свързала с него преди парламентарните избори в Румъния през 2016 година с предложение да работи за Социалдемократическата партия, съобщи Асошиейтед прес.

Рупърт Улф Мъри съобщи за АП, че Марк Търнбул, почитан формален представител на "Кембридж Аналитика ", се е свързал с него през август 2016 година
Той цитира имейл, в който Търнбул написа: "Това, което ние предложихме, беше да включим екип от двама души в сегашния екип на акцията, с цел да осигурим настоящи стратегически препоръки и помощ по време на акцията през идващите 2-3 месеца ".

Улф Мъри съобщи, че е отказал офертата, тъй като не работи за политически партии. Не е ясно дали "Кембридж Аналитика " е играла роля в изборите през декември 2016 година, на които Социалдемократическата партия завоюва 46 % от гласовете. Либералите бяха втори с 20 %.

Британската компания "Кембридж Аналитика ", профилирана в разбор на данни и работила за кандидат-президентската акция на американския президент Доналд Тръмп през 2016 година, бе упрекната, че е събирала персонална информация за милиони консуматори на Facebook без тяхното единодушие.

Според някои медии компанията е употребила персоналните данни на 50 милиона консуматори на обществената мрежа без тяхно единодушие, с цел да създаде програмен продукт, допускащ да бъдат планувани настройките на гласоподавателите и да им бъде повлияно. Това е станало благодарение на приложение за психически проби, създадено от съветския психолог Александър Коган и изтеглено от 270 000 консуматори на Facebook.

Заради абсурда до момента Facebook загуби 49 милиарда $ от цената на акциите си. Казусът стана тематика и в английския парламент. Пред депутатите министър председателят Тереза Мей съобщи, че няма контракти сред държавното управление и консултантската компания „ Кеймбридж аналитика “.

Британските управляващи желаеха достъп до сървърите на компанията.

Вчера Александър Никс, изпълнителният шеф на "Кембридж аналитика ", бе уволнен. Междувременно шефът по сигурността на "Фейсбук " Алекс Стамос, който настояваше за по-детайлно следствие на съветската интервенция в американските президентски избори, подаде оставка.

Скандалът породи вълна от апели потребителите да закрият профилите си във „ Facebook “. Към тях се причисли и един от съоснователите на „ УотсАп “ – Браян Актън. Медии обаче незабавно акцентираха, че Актън е спечелил милиарди от продажбата на приложението си точно на Зукърбърг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР