Британски журналист е получил възможност да посети бункера на украинския

...
Британски журналист е получил възможност да посети бункера на украинския
Коментари Харесай

The Times: В бункера на Зеленски цари абсолютен мрак

Британски публицист е получил опция да посети бункера на украинския президент Володимир Зеленски.

 

Той описа, че е останал изумен от цялостната мрачевина, която непрекъснато се поддържала в него, и множеството секретни пароли.

 

Първоначално от екипа на Зеленски са считали, че бункерът ще е нужен в границите на една седмица, само че действителността се оказала по-различна, написа кореспондентът на The Times.

 

Наложило се украинският президент дружно с дребна група хора да прекарва в него много време през първите два месеца от войната. През това време той излизал от него понякога, с цел да увери сънародниците си, че не е напуснал Украйна.

 

Впоследствие обаче Зеленски рядко употребява бункера. Той не се колебае да пътува при изключително строги ограничения за сигурност, посети Херсон през ноември 2022 година незабавно след неговото избавление от съветската окупация, а през декември изненадващо отиде и в най-горещата точка от фронта - в Бахмут, където се водят яростни боеве и визитата му бе извънредно рисково, а самите украински бойци останаха трогнати и изумени да го видят там.

 

The Times написа, че получилите позволение да посетят президентския бункер съблюдават прецизно избран протокол и подписват съглашение, че няма да разкриват никакви детайлности по отношение на местоположението му, по какъв начин наподобява, съществуването на улеснения в него.

 

Това, което кореспондентът на вестника споделя, е, че съгласно протокола за сигурност, паролите за влизане в бункера се сменят всекидневно. Вътре царува безспорен мрак - по време на визитата му пътеката била осветена единствено от фенерчето на телефона на телохранителя на Зеленски, който придружавал журналиста. При това тъмнината вътре се поддържала непрекъснато, а не краткотрайно.

 

За бункера на Зеленски е известно още, че той е строен още по времето на Съюз на съветските социалистически републики като е планиран да подсигурява оцеляване при нуклеарна война т.е. при пряк нуклеарен удар. Бункерът разполага със лична вентилационна система и водоснабдяване.

 

" В бункера на Зеленски: без телефони, без светлина, без сън и с секрети пароли " - по този начин е озаглавен просторен материал в английския " Сънди таймс " от политическия редактор на вестника Карълайн Уилър, посетила Банкова – украинския вид на Даунинг стрийт, оповестява БНР.

 

Най-поразителното при влизането в Банкова е какъв брой е мрачно вътре, написа журналистката. Всички кепенци са спуснати, с цел да се защищити от детонации на бомби, а светлините са изключени, с цел да се понижи опасността постройката да бъде обект на въздушни набези или снайперисти.

 

Карълайн Уилър разяснява, че Банкова съставлява блок от офиси, заобиколен от железен пръстен. По всички улици към комплекса са ситуирани КПП-та с въоръжена защита. Достъп имат единствено тези, които разполагат с нужните документи.

Карълайн Уилър написа, че от началото на войната е имало многочислени опити за убийството на Володимир Зеленски. Ръководителят на Съвета за национална сигурност Олексий Данилов твърди, че Зеленски е оживял при три опита за ликвидиране единствено в границите на една седмица.

 

Журналистката разказва освен персоналните си прекарвания в бункера на Зеленски, само че и срещите ѝ с някои от най-доверените му хора. Като Андрий Йермак, придружил президента на последната му европейска обиколка и Александър Роднянски – академик от Кембридж, завърнал се в Киев, с цел да поучава Зеленски по стопански въпроси. А също Микола Солски – министър на селското стопанство и храните. Те споделят, че светът е бил изумен, че Украйна освен устоя на съветското нахлуване, само че стартира да отвръща на удара.

 

Роднянски споделя, че " първо, Русия подцени украинските отбранителни дарба и второ, руснаците надцениха личните си качества ". А Солски добавя, че " от руснаците не могат да се чакат някакви умни ходове, тъй като се държат по предвидим метод ".

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР