Британски депутати от опозицията и от управляващите обединяват сили за

...
Британски депутати от опозицията и от управляващите обединяват сили за
Коментари Харесай

Консерватори и опозиция в Лондон се обединяват срещу Джонсън

Британски депутати от опозицията и от ръководещите сплотяват сили за исторически конфликт идната седмица, ден откакто министър председателят Борис Джонсън разгласи решението си да замрази работата на Народното събрание за 5 седмици до 14 октомври в навечерието на Брекзит и получи единодушието и на кралицата.
В сряда депутати от целия политически набор организираха серия от срещи и конферентни диалози в опит да попречат на проекта на изпълнителната власт да ги изолира от решителните стадии на процеса по Брекзит, писа " Гардиън ". Изненадващото решение на Джонсън провокира възмущение измежду политиците и в обществото. Шефът на Народното събрание Джон Бъркоу го дефинира като нарушаване на конституцията.

Депутатите от опозицията и от консервативните среди са се договорили да опитат да прокарат законодателство, което да задължи премиера да изиска удължение на член 50 от Лисабонския контракт, в случай че не успее да подписа нова договорка с Европейски Съюз за напускането доникъде на октомври. Те разчитат, че Бъркоу ще даде опция за парламентарен спор за Брекзит още в първия ден от съвещанията на Народното събрание след ваканцията - на 3 септември.

Бившият министър на финансите Филип Хамънд, който бе противник на Джонсън да оглави консерваторите след оставката на Тереза Мей, съобщи твърда решителност в Народното събрание да бъде направено всичко допустимо да се попречи на Брекзит без договорка. Вариант за това е и искане на избор на съмнение на държавното управление на Джонсън, въпреки че опозиционните лейбъристи на Джеръми Корбин до момента бяха срещу подобен ход, в случай че не са подсигурили болшинство.

 

ПРАВА

Над 1.3 млн. британци подписаха онлайн петицията за анулиране на решението за заледяване на работата на Народното събрание, тъй като по този начин се потъпква демокрацията. Петицията бе открита завчера, след оповестяване на решението на Джонсън. До през вчерашния ден следобяд бяха заведени и три каузи против решението - Шотландия, Северна Ирландия и в Англия. Една от жалбите е на активистката Джина Милър, която посредством Върховния съд през 2016 година задължи правителството  на Тереза Мей да не работи без да пита, а да изиска единодушието на Народното събрание, с цел да задейства член 50 от Договора за Европейски Съюз за излизане на Обединеното кралство от общността.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР