Британски антрополози са открили племе алкохолици в Африка – ловците

...
Британски антрополози са открили племе алкохолици в Африка – ловците
Коментари Харесай

Мбенджеле БаЯка: кой пие алкохол с литри в Африка?

Британски антрополози са разкрили племе алкохолици в Африка – ловците и събирачи Мбенджеле БаЯка доста надвишават нормите на СЗО по приложимост на алкохол.

Причина са станали икономическите промени, повлияли върху метода на живот и евентуално върху душeвността на. Ръстът на приложимост на алкохол се е отразил на тяхното здраве и е повишил равнището на принуждение. Изследователите се надяват, че информирането на членовете на това племе за вредата от алкохола ще разреши да се понижи неговата приложимост, само че в дълготрайна вероятност са нужни комплекса ограничения, която да подобрят социално-икономическото състояние на коренните нации.
 Племе от Амазония може да е ключът към справяне с деменцията Племе от Амазония може да е ключът към справяне с деменцията
Племе от Амазония, чийто размер на мозъка на членовете понижава със 70 % по-бавно от този на западняците, може да е ключът към изб...

Мбенджеле БаЯка (Mbendjele BaYaka) е радикално племе ловци и събирачи от Конго. Това е една от няколкото популации пигмеи, живеещи в тропическите гори на Централна Африка. Исторически те са разчитали на натуралното стопанство – това значи, че артикули се създават единствено за угаждане на личните потребности, без присъединяване им в замяна или търговия.

Но увеличеното изсичане на горите и локалните природозащитни начинания принудели племето да уседне и да търси работа, което е повлияло на метода му на живот, психическото положение и равнището на приложимост на алкохол.

Много от членовете на племето отбелязали, че пият, с цел да се избавят от прекарвания, горест и мрачни мисли. Сред коренното население на Конго като цяло са много публикувани депресиите и самоубийствата заради беднотия, урбанизация, липса на културна последователност.

Проблемите, свързани с алкохола, от дълго време се считат за един от главните опасности за здравето на. Но заради отдалечеността и разпръснатостта на племената ловци и събирачи в Африка проучването им било проблематично. Това са съумели да създадат антрополозите от Кеймбриджкия университет. Те са изложили детайлите от своето проучване в публикация в изданието PLOS ONE.
 Какъв е животът на последното племе от каменната епоха? Какъв е животът на последното племе от каменната епоха?
Отровни стрели, ножове, копия, брадви, камъни - всички те са употребявани и размахвани гневно. През годините, посланието на локалните жит...

Изследователите следили три селища на Мбенджеле БаЯка в гората Ндоки в Конго. Оказало се, че съвсем половината от членовете на племето доста надвишавали избраната за безвредна от СЗО доза алкохол – 20 мл едновременно за дами и 30 мл – за мъже. С изключение на цялостните трезвеници множеството употребявали алкохол най-малко три пъти седмично, само че мнозина можели да пият и цяла седмица.

Най-често локалните пиели по 2,3-4,2 дози едновременно, само че количеството можело да надвишава и 10 дози. Мъжете употребявали повече алкохол от дамите, само че бременността за последните не била мотив за отвод – към 40% от тях пиели по време на износването на детето и в интервала на кърмене. Основно жителите на племето предпочитали локално създаден алкохол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР