Британската полиция заяви днес, че вчерашният взрив в такси пред

...
Британската полиция заяви днес, че вчерашният взрив в такси пред
Коментари Харесай

Шофьорът на таксито, избухнало в Ливърпул, e предотвратил ужасяващо бедствие

Британската полиция съобщи през днешния ден, че вчерашният гърмеж в такси пред болница в Ливърпул, при който почина един човек, е терористичен акт, само че претекстовете остават незнайни, съобщи Асошиейтед прес.

Ръс Джаксън, началник на полицейските структури за битка с тероризма в Северозападна Англия, сподели, че в тази ситуация става дума за детонация на самоделно взривно устройство. По думите му " не престават следствените дейности за изясняване на метода на изработката на взривното устройство, претекста за случилото се, както и дали има и други забъркани ".

Пътникът в таксито е умрял при гърмежа, а водачът е ранен. Трима души на към 20-годишна възраст са задържани по Закона за битка с тероризма.

Взривното устройство е импортирано в таксиметровия автомобил от пасажера, заяви полицията, представена от Ройтерс.

Тя означи, че самоличността му й е известна, само че не може да я разкрие.

" Макар и претекстът да е незнаен, поради всички условия, казусът е разгласен за терористичен случай и полицейските структури за битка с тероризма не престават следствието ", сподели Джаксън.

Шофьорът на взривеното такси беше разгласен за " воин ", предотвратил " злополучие ". Той е съумял да избави евентуални жертви от гърмежа пред болничното заведение в Ливърпул в неделя следобяд, съобщи Франс прес.

Експлозията стана през вчерашния ден сутринта, в миг, когато Обединеното кралство почиташе жертвите във войните по време на " Неделята на възпоминанието ". Взривът отекна директно преди 11 ч., когато нацията резервира минута безмълвие - на неколкостотин метра от катедралата на Ливърпул, където стотици бойци, ветерани и публични фигури се бяха събрали, с цел да отдадат респект. Таблоиди и кметът на Ливърпул нарекоха водача на таксито " воин ". Премиерът Борис Джонсън също го похвали акцентирайки, че той е работил с " необикновено наличие на дух и храброст " .

Според в. " Дейли мейл " пасажерът се сторил недоверчив на шофьра, заради което го заключил в колата, преди да избяга.

Мъжът, останал в таксито, е носел взривно устройство и той единственият умрял при детонацията. Шофьорът беше настанен в болница с пострадвания и изгаряния, само че към този момент е изписан за домашно лекуване.

Водачът на таксито, в героичните си старания, съумя да предотврати нещо, което можеше да се трансформира в ужасяващо злополучие в болничното заведение, съобщи през днешния ден кметицата на Ливърпул Джоан Андерсън по Би Би Си, потвърждавайки, че той е заключил вратите на транспортното средство .

Това ни припомня, че опасността от тероризма не е изчезнала, сподели ръководителят на Консервативната партия Оливър Даудън по телевизия Скай нюз.

Видеото демонстрира, че детонацията пред болничното заведение е станала съвсем незабавно откакто колата е спряла на метри от входа - като таксиметровият водач съумява да избяга от транспортното средство, преди пожарът да се ускори.



В рамките на следствието са разпитани трима мъже - на 29, 26 и 21 години. Те са били задържани в ливърпулския квартал Кенсингтън по закона за битка с тероризма.

Пътникът в таксито е умрял на място. Разследването се води от антитерористичната полиция в Северозападна Англия, взаимно с разследващата работа МИ-5.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР