Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в ...

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в

Убийството на депутата Дейвид Еймс е обявено за случай на тероризъм

Британската полиция заяви , че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс се разглежда като терористична офанзива , предадоха организациите .

Разследването се управлява от отдела за битка с тероризма на полицията в Лондон. В известие в ранните часове на днешния ден полицията в английската столица окачестви нападението като терористична офанзива и добави , че в хода на следствието " е оголен евентуален претекст , обвързван с ислямистки екстремизъм " .

69-годишният Еймс от Консервативната партия на министър председателя Борис Джонсън беше прободен неведнъж с нож при нахлуване през вчерашния ден по обед в методистка черква в Лий он Сий, източно от Лондон.

На местопрестъплението беше арестуван 25-годишен мъж по съмнение в ликвидиране , а служителите на реда иззеха и нож. Служителите на незабавната здравна помощ пробваха да спасят живота на депутата, само че не съумяха .

Полицията не разкри самоличността на обвинения . Тя допуска , че той е работил самичък и не издирва други хора по отношение на убийството, въпреки че следствието не престава .

" Като част от следствието се правят претърсвания на два адреса в региона на Лондон " , добави полицията.

По информация на " Скай нюз " задържаният мъж е английски жител от сомалийски генезис .

Политици дефинираха убийството като похищение против демокрацията, а почитта си към него отдадоха пълномощници на целия политически набор във Англия , само че и локалните поданици на Лий он Сий, които проведоха бдение в негова памет.

Консервативната партия приключи всевъзможни свои предизборни изблици до второ разпореждане .

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и първият посланик на Европейски съюз Жозеп Борел изразиха съболезнованията си. " Атаката против публични пълномощници на изборни длъжности е офанзива против демокрацията " , съобщи Блинкън.

" Шокиран съм и съм покъртен от ужасното ликвидиране на члена на Народното събрание сър Дейвид Еймс. Поднасяме съболезнования на фамилията , приятелите и сътрудниците му " , разяснява Борел в Туитър.

Знамената на всички английски държавни здания ще бъдат свалени наполовина в памет на убития народен представител .

Еймс е женен с пет деца. За пръв път е определен в Народното събрание през 1983 година През 2015 година е отдаден в рицарство от кралица Елизабет за социалната си работа и става сър Дейвид.

В събота английският министър председател Борис Джонсън, вътрешният министър Прити Пател и водачът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър бяха измежду хората, положили цветя в памет на Еймс на мястото, където парламентаристът беше погубен .

Джонсън и Стармър, застанали един до различен , запазиха минута безмълвие .

Британският министър- ръководител сподели през вчерашния ден , че Англия е изгубила един от най- благите си и състрадателни държавни чиновници , обичан другар и сътрудник .

Източник: mediapool.bg