Британската полиция каза днес, че е повдигнала задочно обвинение на

...
Британската полиция каза днес, че е повдигнала задочно обвинение на
Коментари Харесай

Великобритания обвини трети руснак за покушението срещу Скрипал

Британската полиция сподели през днешния ден, че е повдигнала задочно обвиняване на трети руснак за опита за ликвидиране с Новичок на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал през 2018 година и сподели, че към този момент може да удостовери, че тримата обвинени са оперативни чиновници на съветското военно разузнаване, съобщи Ройтерс.

Атаката против Скрипал, който продаде съветски секрети на Англия, провокира най-големия скандал сред Русия и Запада от края на Студената война и докара до взаимното изпъждане на десетки дипломати откакто Англия упрекна Москва, че стои зад покушението против Скрипал. Русия отхвърля да е забъркана по някакъв метод и твърди, че обвиняванията са антируска агитация.

Скрипал и дъщерята му Юлия бяха открити в безсъзнание на скамейка в южния британски град Солсбъри през март 2018 г. И те, и служител на реда, отишъл в дома им, бяха приети в болница в сериозно положение поради излагане на военен нервнопаралитичен сътрудник. По-късно една жена умря след отравяне с Новичок, откакто сътрудникът й намерил шишенце с течност, която сметнал за парфюм, и в която съгласно полицията отровата е била незаконно импортирана в страната.

През септември 2018 година английски прокурори повдигнаха обвинявания на двама руснаци за скрит план за ликвидиране на Скрипал и опит за ликвидиране на Юлия и служителя на реда Ник Бейли. По документи двамата се споделяха Александър Петров и Руслан Боширов.

Дийн Хейдън, основен народен координатор на Англия за противопоставяне на тероризма, сподели че прокурорите са го упълномощили да повдигне същите обвинявания против трети мъж - Сергей Федотов, който е на към 50 години, и добави, че същинските имена на Петров и Боширов са Александър Мишкин и Анатолий Чепига, а същинската идентичност на Федотов е Денис Сергеев.

Той сподели, че са тричленен екип на ГРУ, работил за съветската страна, и че по отношение на следствието са били водени диалози с България и Чехия. Това е първият път, в който английската полицията изрично разпознава тримата като съветски шпиони, отбелязва Ройтерс.

" Не можем да ви дадем повече детайлности, но имаме доказателства, които ги свързват с ГРУ ", сподели Хейдън, който ги разказа като добре подготвени. " И тримата са рискови лица ", добави той.

Британската полиция има заповед за арест на Федотов, както и за другите двама руснаци, и е сезирала Интерпол за издаване на интернационална заповед за ареста му. Предполага се, че и тримата се намират в Русия, с която Англия няма контракт за екстрадиция, сподели Хейдън, и съветските управляващи към този момент не са предложили да спомагат.

Името на Федотов се свързва и с отравянето на българския предприемач и притежател на " Дунарит " Емилиян Гебрев през 2015 година в София. 

Полицейското известие пристигна в деня, в който Европейският съд по правата на индивида постанови, че Русия е виновна за убийството от 2006 година на някогашния офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Александър Литвиненко, който беше токсичен в лондонски хотел с полоний-210, рядко срещан радиоактивен изотоп.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР