Британската полиция е забранила на разследващия журналист от Белингкат“ Христо

...
Британската полиция е забранила на разследващия журналист от Белингкат“ Христо
Коментари Харесай

Христо Грозев: Не мога да присъствам на БАФТА, защото съм „риск за обществената сигурност“


Британската полиция е забранила на проверяващия публицист от „ Белингкат “ Христо Грозев и на фамилията му да участват на английските награди за кино изкуство БАФТА. Това заяви Грозев в своя Туитър акаунт. Причината е, че наличието им там съставлява „ риск за публичната сигурност “.

Този уикенд във Англия се организират 76-ите кино награди на Британската академия. Сред номинираните филми в категорията документални ленти е и филмът „ Навални “ за отровения съветски опозиционер Алексей Навални. Грозев играе основна роля в следствието, открило кои са похитителите на Навални и надлежно е едно от главните лица във кино лентата.

„ С изненада открих, че цялото ми семейство и аз сме получили възбрана от английската полиция да присъстваме този уикенд на премиите БАФТА, на които е номиниран документалният филм „ Навални “. Причината е следната: „ представляваме риск за публичната сигурност ”, написа Грозев в профила си.

Той добави, че схваща нуждата да се обезпечи сигурността на жителите, само че съгласно него моменти като този демонстрират възходящите рискове за самостоятелните публицисти по света.

„ Тези рискове не произтичат единствено от диктаторите-убийци, само че и от това, че гласът на публицистите се заглушава, вместо да се усилва, от цивилизования свят, на който те се пробват да служат “, написа той.

В края на 2022 година Христо Грозев беше разгласен за търсене от съветското вътрешно министерство, без да бъде посочена съответната причина за това. Преди дни той заяви, че юристите му не са съумели да схванат защо закононарушение е разследван, само че той е в листата на най-издирваните лица в Русия.

В началото на февруари стана ясно, че , където живееше през последните 20 години. Причината за това е, че той е бил предизвестен от локалните управляващи за съществуваща опасност за живота му от страна на съветските специфични служби. От съображения за сигурност проверяващият публицист остана в Съединени американски щати, където дойде във връзка церемонията по връчването на премиите „ Оскар “, за които филмът „ Навални “ също получи номинация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР