Британската политика ще започне 2023 г. с езически полъх. На

...
Британската политика ще започне 2023 г. с езически полъх. На
Коментари Харесай

Нещата само могат да се подобрят

Британската политика ще стартира 2023 година с езически лъх. На фона на огромни индустриални дейности ориста на консервативното държавно управление на Риши Сунак ще зависи от времето вместо от гласоподавателите, депутатите или стачкуващите чиновници в превоза. След една извънредно топла есен неочакваният мраз може да провокира поредност от прекъсвания на тока, които могат да смъкват правителството; до момента в който противоположното - топлото време ще понижи сметките за сила и дупката в обществените финанси ще е по-малка.

Така че представете си, че боговете на времето се ухилен на Сунак. Напролет той открива, че нещата наподобяват малко по-добре от предстоящото. Когато пое властта през октомври 2022 година, лейбъристите водеха с 30 процентни пункта в социологическите изследвания. Сега съгласно някои проучвания консерваторите изостават единствено с пет процентни пункта даже след мъчителен кръг от повдигания на налозите и орязване на разноските, натрапен от финансовия министър Джереми Хънт.

Прехвърлил сполучливо виновността за скочилите разноски за ипотеки върху своя злощастен предходник Лиз Тръс, Сунак се радва на по-високо утвърждение от партията си и гласоподавателите му имат вяра повече за стопанската система по отношение на лейбъристкия водач сър Киър Стармър. Следващите парламентарни избори са планувани най-късно за януари 2025 година и неговите съветници стартират да мърморят за свикването на по-ранен избор. Но след седмици на спекулации Сунак взема решение да не рискува.
Реклама Лято на неодобрение стартира през юни, когато лекарите стартират серия от стачки.
Скоро стартира да му се желае да го беше направил. До пролетта 5000 души пресичат Ламанша с лодки всеки ден. Това кара Англия да подписа договорка с Франция да заплаща 2.3 милиарда $ годишно за разбиването на трафикантските мрежи. " Това е историческа договорка сред Англия и Франция. Очакваме да заздравим нашето другарство, когато правата за риболова бъдат обсъждани идната година ", споделя френският президент Еманюел Макрон. През септември Найджъл Фараж, про-Brexit досадник, афишира нова партия на борда на рибарска лодка във водите на остров Гърнзи. " Те могат да си задържат лодките. Ние ще си задържим рибата ", показва той.

Лято на неодобрение стартира през юни, когато лекарите се включват в серия от стачки, като всички неспешни процедури биват анулирани. В допълнение към сложното лято закостенял народен представител се причислява към Лейбъристката партия. " Лейбъристите на сър Киър Стармър съставляват полезностите, издигнати в манифеста на консерваторите през 2019 година, въз основата на които аз бях определен ", разяснява той с гордо закачена на гърдите алена панделка.
Източник: The Economist
Атаките на консерваторите против лейбъристите не съумяват. Те се пробват да показват сър Киър Стармър като " продължение на Корбин " (Джереми Корбин бе неговият твърдо ляв предшественик). Но Сунак отхвърля да употребява тактиките, използвани от Борис Джонсън, който един път неправилно упрекна сър Киър Стармър, че не е съумял, до момента в който е оглавявал Кралската прокурорска работа, да осъди Джими Савил, звезда, за която се разбра след гибелта му, че е бил педофил.
Реклама
Сред депутатите се появява тезата, че Сунак е прекомерно слаб, с цел да победи лейбъристите. Разбунтувалите се тори, предвождани от някогашния вътрешен министър Суела Брейвърман, която бе уволнена след няколко бедствени месеца, понижават болшинството на държавното управление до съвсем нула.

Застудяване в края на 2023 година кара Мартин Люис, потребителски финансов специалист, който стартира да наподобява все по-месианистично, да предизвести за протести, в случай че хората още веднъж не получат помощ за своите енергийни сметки. Цените на газа не са по-ниски по отношение на година по-рано. Торите се връщат назад към закъснение от 20 процентни пункта спрямо лейбъристите, като сър Киър Стармър предвижда огромна победа като тази от 1997 година Сунак, носещ ски яке на закрито след оповестяването на акция за икономисване на сила, озаглавена " За тези, които не могат да си разрешат да ядат, намалете отоплението ", стартира да си мисли, че може би предварителните избори въпреки всичко не са толкоз неприятна концепция.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР