Британската министърка на културата, медиите и спорта Надийн Дорис обяви,

...
Британската министърка на културата, медиите и спорта Надийн Дорис обяви,
Коментари Харесай

Министерството на спорта във Великобритания: Трансджендъри в женския спорт не може да има

Британската министърка на културата, медиите и спорта Надийн Дорис разгласи, че " елитният и спортен женски спорт би трябвало да е наличен единствено за хора, родени с женски пол ".

Темата с трансджендър дами, участващи в женски надпревари, още веднъж стана настояща в последните дни, откакто Международната плувна федерация (ФИНА) реши да наложи цялостна възбрана на хора, сменили пола си, да вземат участие в женски надпревари, а за подобен ход загатна и президентът на Световната атлетика сър Себастиан Коу.

Дорис организира среща с представители на 15 спорта, измежду които футбол крикет, ръгби, тенис и лека атлетика, на която прикани управителните органи да одобряват " единомислещото мнение на английското държавно управление " по отношение на трансджендър спортистите. " Честността би трябвало да бъде главен приоритет в професионалния спорт ", съобщи Дорис, като добави, че би трябвало да има " отворени категории ", където това е уместно.

" Спортът е за всички, без значение от кое място идват. Той разрешава на хората да бъдат дружно и да се състезават при равни условия. Правителство показва цялостна поддръжка към хората, които са роден в тяло, което не припознават. Но не можем да се преструваме, че полът не играе директна роля в представянето на даден състезател. Да желаеме от дами и млади девойки да се състезават против някой, който е роден с мъжки пол, е безусловно незаслужено ", сподели още Дорис.

" Разбирам, че това е един комплициран и прочувствено зареден проблем, тъй че приканвам нашите спортни организации да покажат състрадание към всички спортисти ", добави тя.

Още през април английският министър председател Борис Джонсън съобщи, че не смята, че трансджендър дами би трябвало да вземат участие в надпревари за дами. Изключването на трансджендър състезателите обаче среща и рецензии, като решението на ФИНА бе атакувано от олимпийския първенец в скоковете във вода Том Дейли, написа БГНЕС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР