Британската лира потъна до 11-месечно дъно в понеделник, след като

...
Британската лира потъна до 11-месечно дъно в понеделник, след като
Коментари Харесай

Паундът се срина до 11-месечно дъно

Британската лира потъна до 11-месечно дъно в понеделник, откакто мнения на публични представители по темата Brexit предизвикаха страхове измежду валутните вложители, че Англия може да напусне от Европейския съюз без налично комерсиално съглашение, оповестява Ройтерс.

На Англия ѝ остават по-малко от осем месеца до излизането ѝ от Европейски Съюз, а държавното управление занапред би трябвало да контракти договорката за развода с Брюксел, написа bulnews.bg.

Сагата към Brexit стартира да дефинира посоката на паунда, до момента в който се натрупат страхове за това какво ще бъде въздействието му върху търговията на Англия.

Инвеститорите все се повече се изнервят за вероятностите пред валутата макар сигналите, че стопанската система се усъвършенства и въпреки повишаването на лихвените проценти от Английската централна банка (АЦБ) предходната седмица за повторно от десетилетие.

Британският министър на търговията Лиам Фокс, който е бележит бранител на Brexit в кабинета на премиера Тереза Мей, сподели през уикенда, че възможностите Англия да напусне Европейски Съюз без договорка са 60 на 40.

„ Гласовете, прогнозиращи прекомерно Brexit, стават все по-ожесточени. Форекс пазарът постепенно стартира да осъзнава, че тези хора може сполучливо да провалят градивно решение “, съобщи валутният пълководец на Commerzbank във Франкфурт Улрих Лойхтман.
Паундът поевтиня в понеделник с 0,3% до 1,2954 $ – най-ниското му равнище от 19 юли 2017 година

Стойността му спадна с 0,2% и по отношение на еврото до 89,20 пенса и се оказа най-големият губещ по отношение на $ измежду главните валути в ранната търговия в Лондон.
Нетните къси позиции върху паунда по отношение на $ се намалиха до най-ниското си ниво от 10 месеца, сочат калкулации на Ройтерс.

Ако Англия не контракти изискванията на развода с Европейски Съюз и остане без преходно съглашение, тя ще би трябвало да следва разпоредбите на Световната комерсиална организация.
Повечето икономисти считат, че това ще докара до съществени проблеми за 15-ата по величина стопанска система в света, защото търговията с Европейски Съюз – най-големия пазар за Англия, ще бъде обект на мита.

Подкрепящите Brexit споделят, че стопанската система на стойност 2,9 трлн. $ може да изпита известни компликации в кратковременен проект, само че в дълготраен ще просперира, когато излезе от Европейски Съюз.

В петък гуверньорът на АЦБ Марк Карни съобщи, че шансовете за Brexit без договорка са „ неловко високи “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР