Британската лира поскъпна рязко обратно над 1,3500 долара след информации

...
Британската лира поскъпна рязко обратно над 1,3500 долара след информации
Коментари Харесай

Рязко поскъпване на британската лира след информации за прогрес на преговорите за Брекзит

Британската лира нарастна внезапно назад над 1,3500 $ след информации за реализиран прогрес в договарянията по отношение на излизане на Англия от Европейския съюз, известно като Брекзит.

Повод за този оптимизъм даде ирландската осведомителна организация RTE, която заяви, че Англия ще се съгласи след Брекзит да приведе в сходство регулаторните правила на Европейски Съюз за единния европейски пазар и за единния митнически съюз в границите на целия остров Ирландия.

Трябва да се има поради, че въпросът с границата сред Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) и Ирландия (част от ЕС) е един от трите съществени препъни камъка за сполучливото привършване на първия кръг от договарянията за Брекзит, като имаше опасения за така наречен " твърда " граница.

Междувременно министър председателят на Ирландия Лио Варадкар уточни, че по-късно през днешния ден ще направи публично изказване по отношение на първата фаза от договарянията за Брекзит. Това изявление е реалност след специфична среща на ирландското държавно управление, като Варадкар добави, че е разговарял с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

Също по този начин има и информации, съгласно които основният договарящ от страна на ЕЦБ Мишел Барние е декларирал, че наподобява все по-вероятно постигането на пробив в договарянията с английските управляващи.

Всичко това ускорява очакванията за напредък в договарянията за Брекзит след днешната среща на английския министър председател Тереза Мей с Жан-Клод Юнкер, което би разрешило на водачите от Европейски Съюз да дадат позволение по-късно през декември за пускане на втора фаза от преговорния развой, включваща бъдещите търговски взаимоотношения сред Англия и останалите 27 страни - членки на Съюза, както и значимия въпрос с така наречен " временен интервал " след формалната дата на развода на 29-и март 2019-а година. Това способства за внезапно повишаване на английската лира към 1,3537 щатски $, откакто при започване на европейската търговия паундът се търгуваше към 1,3418 равнището. Еврото пък се намалява с над 0,5% към едномесечно дъно от 0,8756 английски лири. В същото време паундът нараства към 18-месечен връх към 152,94 японски йени (най-високо негово равнище от юни 2016-а насам).

Щатският $ също нараства по отношение на останалите съществени валути, прекъсвайки наклонността на уязвимост от предходните три дни на търговия, с помощта на утвърденият от Сената на Съединени американски щати данъчен законопроект.

Въпреки че двете камари на Конгреса ще би трябвало занапред да реализират съглашение за обединен данъчен законопроект, който в последна сметка да бъде подписан от президента Доналд Тръмп, с цел да се трансформира в формален закон, показателят на $ по отношение на другите 6 водещи валути нараства внимателно с 0,3% към 93,14 пункта.

Зелените пари нарастват с 0,65% към 113,06 японски йени (най-високо равнище от 17-и ноември) и с 0,78% към 0,9847 швейцарски франка, защото положителният риск-апетит на европейските пазари на акции понижава статута на йената и франка като " валути-убежище ". Еврото пък се търгува към 1,1850/60 $, откакто по-рано през днешния ден се намали към 1,1836 равнището, отстъпвайки от петъчен връх към 1,1940 $. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР