Британската кралица Елизабет Втора – най-възрастният и най-дълго служилият жив

...
Британската кралица Елизабет Втора – най-възрастният и най-дълго служилият жив
Коментари Харесай

​Британската кралица Елизабет Втора празнува 93-ия си рожден ден

Британската кралица Елизабет Втора – най-възрастният и най-дълго служилият жив монарх в света, през днешния ден чества 93-ия си рожден ден, оповестява Ройтерс. По традиция рожденият ден на кралицата се отбелязва два пъти: един път на същинската дата 21 април и „ публично “ на определена дата през май или юни.

 © БГНЕС
Официалният рожден ден се насрочва да бъде отпразнуван в месеци, когато вероятността за хубаво време е по-висока, с цел да може армията да организира обичайния си церемониал.

Днес освен във връзка персоналния си празник Елизабет Втора посети и Великденската черква в параклиса на замъка Уиндзор. Тя беше съпроводена от членовете на своето семейство, в това число внуците си - принцовете Уилям и Хари, и брачната половинка на Уилям – Катрин. Съпругата на Хари – Меган, която е в напреднала бременност и всеки миг се чака да роди първото си дете, не присъстваше на службата.

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 година и се възкачва на английския трон през 1952 година – едвам 25-годишна, след неочакваната гибел на татко си – крал Джордж VI.

Тя е и най-дълго управлявалият монарх на Острова, което я трансформира в най-могъщата жена в света За 77-те години, през които е на трона, в Съединените щати се сменят 12 президенти, а във Ватикана - шестима папи. През това време монархът е имала контакт с 14 поредни английски министър председатели, от Уинстън Чърчил до Тереза Мей и е сложила подписа си под над 3500 закона, гласувани от Народното събрание.
 Кралица Елизабет Втора навършва 93 години Кралица Елизабет Втора навършва 93 години
Британската кралица Елизабет Втора навършва 93 години. Днес е фактическият й рожден ден, който се отбелязва в стеснен фамилен кръг и с топовни салюти в Л...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР