Британската компания за анализи Cambridge Analytica се е намесвала в

...
Британската компания за анализи Cambridge Analytica се е намесвала в
Коментари Харесай

Доверието на инвеститорите във "Фейсбук" се стопи заради Cambridge Analytica


Британската компания за разбори Cambridge Analytica се е намесвала в хода на изборите в разнообразни елементи на света, прибягвайки до подкупи и разпространяване на клеветническа информация в Интернет. Това съобщи английският тв канал Channel 4 в собствен филм - следствие.

Журналист на тв канала се срещнал със сътрудници на Cambridge Analytica под прикритие като клиент, който желае да повлияе на изборите в Шри Ланка. Той снимал скрито срещите в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 година По време на срещите ръководителят на компанията Александър Никс разказвал, че компанията му се е намесвала допълнително от 200 избори в разнообразни страни по света, измежду които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина. „ Предлагахме на претендента огромна сума за финансиране на неговата предизборна акция в подмяна на земя да вземем за пример. Записвахме това на видео, по-късно замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет “, споделя Никс. Той добавил, че в някои случаи компанията му е пращала в домовете на претендентите проститутки. На срещите, наред със самия Никс, са взели участие специалистът по данни Алекс Тайлър и изпълнителният шеф Марк Търнбул. Последният разказал, че чиновници на компанията са пускали компрометиращи данни за претендентите в обособени уеб сайтове и обществени мрежи. Компанията е работила, по избор на клиента, не от свое име, а действайки да вземем за пример като „ студенти, които вършат курсови работи в университета или туристи “.

В отговор на обявата на тв канала Channel 4, представител на Cambridge Analytica съобщи, че думите им по време на срещите са били изтълкувани погрешно. Според него двама от чиновниците на компанията са се пошегували, пробвайки се да предизвикат „ евентуалния клиент “ да разкрие дали в желанията му няма нещо нелегално. Те отишли на срещата със съществени опасения и по-късно в никакъв случай не са се срещали с него.

Самият Александър Никс съобщи, че съжалява за присъединяване си в тези срещи и че компанията му в никакъв случай не е предложила подкупи, не е плащала проститутки на никого и не е разпространявала погрешна информация.

По-рано английският вестник „ Ню Йорк Таймс “ заяви, че английската компания е съумяла да събере персоналните данни на повече от 50 млн. консуматори на обществената мрежа „ Facebook “, с цел да създаде логаритъм за разбор на политическите желания на гласоподавателите. Според представители на обществената мрежа през 2015 година професорът по логика на психиката от университета в Кеймбридж Александър Коган, благодарение на основано от него приложение за платформата на „ Facebook “, е предал на Cambridge Analytica солиден размер персонални данни на консуматори на „ Facebook “. Същата година обществената мрежа блокирала приложението и поискала от Коган и английската компания да отстрани данните. Преди няколко дни обаче във „ Facebook “ открили, че не цялата информация е била отстранена тогава. Във връзка с това акаунтът на Cambridge Analytica е блокиран.

Скандалът има и друго измерение. Доверието на вложителите се стопи, заяви американският тв канал Си Ен Би Си. Състоянието на притежателя на „ Facebook “ Марк Зукърбърг понижа с повече от 6 милиарда $ за един ден. Доверието на вложителите се стопи, откакто стана ясно, че е имало нерегламентиран достъп от страна на английската компания Cambridge Analytica до персоналните данни на повече от 50 млн. консуматори на обществената мрежа. Стойността на акциите се стопи с съвсем 7%. Данните за потребителите са употребявани, с цел да се създаде логаритъм за политическите желания на гласоподавателите. От него се е възползвал и Доналд Тръмп в даден миг от своята предизборна акция. По-късно той назначава някогашния вицепрезидент на Cambridge Analytica Стив Банън за собствен консултант.

Вчера Европейският парламент разгласи, че има намерение да организира следствие по отношение на информацията за потреблението на персоналните данни на консуматори на обществената мрежа. Еврокомисарят по въпросите на правораздаването, правата на потребителите и общественото тъждество Вера Юрова ще повдигне този въпрос по време на среща на представители на компанията и федералното държавно управление идната седмица, когато ще е на посещаване в Съединени американски щати. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР