Британската инфлация неочаквано прескочи целевото ниво на Английската централна банка

...
Британската инфлация неочаквано прескочи целевото ниво на Английската централна банка
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания надмина целевото ниво от 2%

Британската инфлация ненадейно прескочи целевото равнище на Английската централна банка от 2%, съобщи Си Ен Би Си, базирайки се на данни на английската национална статистика (ONS). Очакванията са инфлацията да продължи да пораства до момента в който страната отваря икономката си след локдауна поради ковид..

Годишната инфлация във Великобритнаия се форсира до 2,1%, откакто през април набъбна до 1,5%. Икономистите, интервюирани от Ройтерс, чакаха инфлацията на годишна база да се увеличи с 1,8%. Това е най-високото равнище на инфлация от юли 2019 година, когато за финален път бе преминат прага от 2%.

От Английската централна банка чакат инфлацията да доближи 2,5% до края на годината на фона на икономическото възобновяване и растежа на цените на нефт.

Инвеститорите по целия свят проучват рисковете от резистентен растеж на цените, изключително в Съединени американски щати, където годишната инфлация доближи 5% през май – най-високото равнище от близо 13 години. Това се случва в миг, в който президентът Джо Байдън предлага пакет от тласъци в размер на 6 трлн. $

Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на храните и силата, набъбна до 2% през май по отношение на същия месец на предходната година, като през април бе регистрирано покачване с 1,3%, означават от ONS.

Гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли и множеството му сътрудници споделят, че инфлацията е краткотрайна и няма причина финансовата институция да понижи стратегиите си за подкрепяне на стопанската система. Очаква се АЦБ да остави паричната си политика без смяна по време на съвещанието си на 24 юни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР