Британската икономика се е свила с 20,4% през второто тримесечие

...
Британската икономика се е свила с 20,4% през второто тримесечие
Коментари Харесай

Великобритания е в рецесия: Икономиката се сви с рекордните 20,4%

Британската стопанска система се е свила с 20,4% през второто тримесечие на 2020 година по отношение на предходното, откакто ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид доведоха до невиждано блокиране на икономическата интензивност. Това сочат предварителните данни на Службата за национална статистика на Великобритнаия (ONS), представени от Си Ен Би си.

Това най-големият спад, регистриран от водеща европейска стопанска система.

Брутният вътрешен артикул на Обединеното кралство е повишен с 8,7% през юни, откакто ограниченията против ковид в страната бяха разхлабени. Този резултат обаче идва след минималното възобновяване от 1,8% през май, последвало срутва от 20,4% през април.

Понижението от 20,4% в интервала април-юни е най-големият тримесечен спад, откогато в страната стартира да се води такава статистика през 1955 година Той идва след срив от 2,2% през първото тримесечие, което значи, че Англия публично е в криза за първи път от 2009 година насам.

Секторите на услугите, строителство и произвеждане също са отчели рекордни намаления, сочат данните на ONS. При услугите се следи стесняване с 19,9%, при строителството с 35% а при производството – с 16,9%.

 „ Икономиката стартира да се възвръща през юни с отварянето на магазините и подновяването на работата на фабриките. Въпреки това брутният вътрешен артикул през юни остава на една шеста под равнището си от февруари, преди пандемията да засегне страната “, разяснява Джонатан Атоу от стастистическата работа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР