Британската икономика може и да е изпаднала в рецесия в

...
Британската икономика може и да е изпаднала в рецесия в
Коментари Харесай

Паунд, облигации, акции - какво да очакваме от британските пазари през 2024

Британската стопанска система може и да е изпаднала в криза в края на предходната година, вложенията бягат от английските акции, а опасенията за неустойчиви заеми, които се появиха още веднъж преди бюджета на 6 март, могат да се задържат до изборите, предстоящи по-късно тази година.    Но вероятността за смяна в държавното управление, която да увеличи настроенията към стопанската система, кара вложителите да се замислят дали пазарите в Обединеното кралство не са прекомерно подценени. Очакваната победа на подкрепящата Европейски Съюз опозиционна Лейбъристка партия може да вдигне курса на стерлинга, до момента в който без значение от резултата от вота идното понижаване на лихвените проценти би трябвало да поддържа държавните облигации или гилтове.    " Когато преминем през годината и получим повече изясненост за това къде се намираме във връзка с политиката, някои понижения на лихвените проценти, ще осъзнаем цената, която съществува в Обединеното кралство ", споделя Нийл Бирел, основен капиталов шеф на основания в Лондон управител на активи Premier Miton, пред Reuters. " Това може да бъде един от най-добре представящите се пазари през годината. "    

Ето по какъв начин вложителите гледат на пазарите в Обединеното кралство: 
Облигации    Пазарите на облигации, които оказват въздействие върху разноските по дълга и икономическия напредък, към този момент са внимателни.    Доходността на десетгодишните гилтове, която се покачва при спад на цената им, е към 4,1%. Досега през тази година те са се покачили с 52 базисни пункта, до момента в който аналогичните немски и американски облигации - с по 30.    Държавният дълг на Англия е съвсем 100% от брутния вътрешен артикул, а финансовият министър Джереми Хънт загатна за предизборно понижаване на налозите в бюджета си за март, което провокира предизвестие от Международния валутен фонд.    Главният капиталов шеф на Pictet Wealth Management Сезар Перес Руис декларира, че всяко неустойчиво предизборно харчене от страна на консервативното държавно управление или след изборна победа на лейбъристите, които водят в изследванията на публичното мнение, ще върне " облигационните отмъстители ".    Това е отпратка към пазарния разгром през 2022 година, откакто значително нефинансираният минибюджет и намаляването на налозите от тогавашното консервативно държавно управление на министър-председателя Лиз Тръс провокираха внезапно повишаване на разноските по заеми и лихвите по ипотеките, което срина репутацията на Англия от позиция на финансовата непоклатимост.   

" Ние сме с негативна настройка във връзка с златните облигации и стерлинга ", споделя Перес Руис. 
Някои други огромни вложители обаче са позитивно настроени към гилтовете поради вероятността за понижаване на лихвените проценти с отшумяването на инфлацията. Пазарите чакат понижение на лихвите с 25 базисни точки през август.    Ед Хътчингс, началник на отдел " Лихвени проценти " в Aviva Investors, чака, че гилтовите облигации ще се показват по-добре на междупазарна основа, като отбелязва, че в тях може да има стойност, която вложителите, разтревожени от политиката, не са забелязали.   Паундът след Брекзит    Стерлингът нарастна с съвсем 2% по отношение на еврото през тази година, а спекулантите държат една от най-големите си бичи позиции за последното десетилетие.    Старши валутният пълководец на Barclays Лефтерис Фармакис разяснява, че разстройствата в търговията и стопанската система, породени от Брекзит, значат, че стерлингът се търгува с дълготрайна отстъпка, която по-тесните търговски връзки с Европа могат да извърнат. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър даде обещание да ускори контактите с Европейския съюз, в случай че партията му завоюва изборите.   

Фармакис чака стерлингът да " доближи своя връх преди изборите в очакване на по-тесни връзки с Европа ", а по-късно да отслабне, когато пазарите признаят сложността на изработването на новите връзки. 
Акции    Британските акции са непопулярни и се търгуват с 35% отстъпка от международните аналози, като тази разлика в оценката е покрай най-голямата от десетилетия насам. Преди 2016 година акциите на Обединеното кралство се търгуваха с награда.    През 2023 година от фондовете за английски акции са изтекли малко над 36 милиарда $, което е съвсем три пъти повече от изгубената през 2016 година сума и най-вече от най-малко 2008 година насам, по данни на Morningstar, която следи фондовете.    " Пазарът на акции в Обединеното кралство, спрямо други пазари и с историята си, е прелъстителен във връзка с оценката ", споделя Бирел от Premier Miton, като прибавя, че политическата непоклатимост може да съживи интереса на вложителите.    Когато Риши Сунак стана министър-председател през октомври 2022 година, след пагубния бюджет на Тръс, той беше третият английски водач за по-малко от два месеца, а Хънт - четвъртият финансов министър.   

" Не бихме могли да имаме по-нестабилен интервал от 2016 година насам " за английските акции, споделя Дейвид Стивънсън, който ръководи портфейли от английски компании с дребна и междинна капитализация в Amati Global Investors, като прибавя, че известна " нормализация " - в политиката, лихвените проценти или икономическия напредък - би подобрила настроенията. 
" Пазарът в Обединеното кралство е на ниска цена, само че всички знаят това, и чакат катализатора, който да се включи. А когато това се случи, отскокът може да бъде голям. "  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР