Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline (GSK) съобщи във вторник, че ще ...

Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline (GSK) съобщи във вторник, че ще

GSK купува дела на Novartis от общото им дружество за 13 млрд. долара

Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline (GSK) заяви във вторник, че ще купи каузи от 36,5% на Novartis в общото им сдружение за потребителска грижа за здравето за 13 милиарда $ в кеш и ще стартира стратегически обзор на някои други свои бизнеси, оповестява Ройтерс.

Миналата седмица GSK се отхвърли да се бори за закупуването на бизнеса с потребителска грижа за здравето на Pfizer, застрашавайки търга, който американската фармацевтична компания се надяваше да донесе до 20 милиарда $.

Вместо това английският производител ще поеме цялостен надзор над сдружението, образувано с Novartis през 2015 година, чийто артикули включват пастата за зъби Sensodyne, таблетките Panadol и гела за мускулни болки Voltaren.Още по тематаПродажбите на медикаменти с рецепта - пренареждането

“Предложената договорка е ориентирана към един от нашите основни цели за преразпределяне на капитала и ще разреши на акционерите на GSK да получат цялостната стойност на един от водещите в света бизнеси в потребителската грижа за здравето “, съобщи основният изпълнителен шеф Ема Уомсли.

Сделката ще усили поправената печалба и паричните потоци, което ще поддържа напъните за възстановяване на представянето, сподели тя.

„ Най-важното е, че това отстранява несигурността и ни разрешава да планираме потреблението на капитала ни за други цели, най-много фармацевтични изследвания и развиване “.

Сделката ще завърши през второто тримесечие и предстои на съответните утвърждения.

GSK съобщи още, че ще стартира стратегически обзор на Horlicks и други хранителни добавки. Прегледът ще включва оценка на присъединяване ѝ в индийското дъщерно сдружение GlaxoSmithKline Consumer Healthcare.

“Макар че нашето взаимно сдружение за потребителска грижа за здравето с GSK се показва добре, моментът е верен, с цел да се раздели Novartis с неключов собствен актив на атрактивна цена “, съобщи основният изпълнителен шеф на Novartis Вас Нарасимхан.

Средствата ще бъдат употребявани от Novartis за органично разширение на бизнеса и за придобивания, съобщи основаната в Базел компания.

Акциите на Novartis нарастват с 1,6% след новината, а на GSK – с 2,04%.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg