Британската банка HSBC отчете 65-процентов срив на печалбата преди данъци

...
Британската банка HSBC отчете 65-процентов срив на печалбата преди данъци
Коментари Харесай

Печалбата на най-голямата европейска банка се срина с 65%

Британската банка HSBC регистрира 65-процентов срив на облагата преди налози за първите шест месеца на 2020 година, откакто задели рекордни средства за покриването на евентуални загуби от отпуснатите заеми на фона на пандемията от короанвирус, съобщи Си Ен Би Си.

Най-голямата европейска банка регистрира облага преди налози от 4,32 милиарда $ за първата половина на годината по отношение на 12,4 милиарда $ за същия интервал на 2019 година Осреднената прогноза на анализаторите бе за облага от 5,69 милиарда $.

Банката също по този начин разгласи спад на приходите за полугодието от 9% до 26,7 милиарда $. Този резултат е малко над предстоящите от анализаторите доходи от 26,41 милиарда $.

На фона на новината акциите на компанията на борсата в Хонконг поевтиняха с 4,43%, а тези в Лондон с 4,54% към 10:20 ч. българско време.

Компанията е заделила 6,9 милиарда $ за покриването на евентуални загуби от отпуснатите заеми.

Същевременно с това оперативните разноски на банката са паднали с 4% на годишна база до 16,53 милиарда $.

Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa HSBC Hoeл Kyин съобщи, че банката е била „ наранена от пандемията от COVID-19, понижението на лихвите, възходящото геополитическо напрежение и високите равнища на неустановеност на пазарите “.

„ Първите 6 месеца на 2020 година бяха някои от най-трудните в последните години. Заради пандемията от COVID-19 огромна част от международната стопанска система понижи доста темпото, като някои браншове бяха изцяло блокирани “, се споделя в изказването на банката за полугодието.

Куин подчертава и  върху напрежението сред Съединени американски щати и Китай, което съставлява дълготрайно предизвикателство за банката.

Отчетът на HSBC идва след оповестяването на финансовите резултати на множеството други английски банки, които също записаха спад на облагата. Standard Chartered, чиито бизнес също е фокусиран главно върху азиатския район, регистрира 33-рпоцентов спад на облагата за първите 6 месеца до 1,63 милиарда $.

На фона на тези резултати Куин съобщи, че банката „ ще форсира напъните си “ по планирането преструктуриране, оповестено през февруари. То ще включва сливане на отделите за банкиране на дребно и ръководство на благосъстояние, както и стесняване на интервенциите на банката в Европа и Съединени американски щати. Според проекта банката ще редуцира 35 хиляди работни места.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР