Британската аукционна къща Sotheby’s продава на търг един от най-известните

...
Британската аукционна къща Sotheby’s продава на търг един от най-известните
Коментари Харесай

Продава се един от “камионите” на Ферари, заради които уволниха Прост

Британската аукционна къща Sotheby’s продава на търг един от най-известните коли в историята на Формула 1, който беше запомнен със слабото си показване. Става въпрос за един от болидите Ферари 643 от 1991 година, като през този сезон за Скудерията караха Ален Прост, Жан Алези и Джани Морбидели.

643 е основан и развъртян от техническия шеф на Ферари Стив Никълс и основния дизайнер Жан-Клод Мижо, само че в хода на сезона не съумява да оправдае упованията на водачите и отбора, макар че автомобилът е показан много късно в хода на сезона - чак за Гран При на Франция. Предшественикът на 643 - 642, страда от проблеми с ръководството и Прост изисква от отбора главно да преработят автомобила.

В хода на сезон 1991 макар поредицата промени по 643, той по този начин и не съумява да се приближи до равнището на показване на колите на Макларън и Уилямс и в последна сметка е повода за уволнението на Прост от Ферари след надпреварата в Япония.

“Никога не съм карал толкоз неприятна кола. Вчера при цялостен контейнер забелязахме, че в дългите завои кормилото изцяло блокира, което е сериозен машинален проблем, който в хода на сезона единствено се утежнява. Много е мъчно да караш в съревнование от Формула 1 при такива условия, не че усещам като водач от Формула 1, тъй като един водач на камион със мощни ръце би се справил също толкоз добре ”, това са точните думи на Прост на “Сузука ”, след което италианците го уволниха.

На търга се предлага шаси №127, което не е тъкмо колата, карана от Прост. С шаси 127 Жан Алези приключва 6-и в квалификацията във Франция, а на финала на надпреварата е 4-и. След това катастрофира на “Силвърстоун ” и отпада, а по-късно кара същата кола в Германия, Унгария и Белгия.

След уволнението на Прост, заместникът му във Ферари Джани Морбидели кара 127 в Австралия.

След края на сезон 1991 във Формула 1 автомобилът е изцяло ревизиран в Маранело и е продаден на колекционер от ЮАР, при който шаси 127 престоява до 2010 година, когато колата отива у различен колекционер - Питър Бейли. Докато колата е в Южна Африка няколко пъти я кара Йън Шектър, по-големият брат на Джоди Шектър, международният първенец във Формула 1 за 1979 година

През 2016 година Бейли продава болида на немски колекционер, който влага в нова цялостна проверка и през 2018 колата се появява на “Дните на Минарди ” на “Имола ”, а през 2020 взе участие в надпреварата за ретро коли на “Нюрбургринг ”.

Прогнозата на Sotheby’s e цената на това Ферари да надвиши 3 милиона евро, като търгът е в Париж на 1 февруари.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР