Британска парламентарна комисия прикани правителството по-дейно и последователно да се

...
Британска парламентарна комисия прикани правителството по-дейно и последователно да се
Коментари Харесай

Лондон започва битка с ”мръсните пари” на руските олигарски

Британска парламентарна комисия прикани държавното управление по-дейно и поредно да се бори с съветските корупционери, свързани с Кремъл, които влагат средствата си в Лондон. Правителството разполага с няколко инструмента, с цел да води такава битка, и твърди, че към този момент ги употребява, доколкото може, разяснява Юри Вендик в Би Би Си.
Докладът на външнополитическата комисия към Камарата на депутатите, създаден след парламентарно следствие на " съветската корупция във Англия ", има форма на рекомендация, а не на заповед. Разследването може да докара до някакви нови законопроекти и на практика стъпки, само че това не е наложително. В последно време, изключително след опита да бъдат отровени Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри при започване на март, английското държавно управление нееднократно съобщи, че интензивно се бори против прането на капитали със подозрителен генезис. В тази битка държавното управление може да се опре на няколко закона и постановления - както към този момент признати, по този начин и планувани за приемане доста скоро.

Мнозина във Англия недоволстват против кабинета, който съгласно тях не се бори задоволително интензивно и дейно с " мръсните пари " - съветски, нигерийски, пакистански, арабски и т. н.

По време на парламентарното следствие, послужило за правене на отчета, експерти посочваха на чувания две съществени аргументи за това.

Първо, на английските управляващи не им се ще доста да отпъждат задграничните вложители.

Второ, полицията постоянно няма нужните сили и познания, с цел да разкрива комплицирани финансови корупционни схеми и да потвърждава противозаконния генезис на дадени капитали.

Но при сегашните връзки с Русия, образувани след Крим, Донбас и делото на двамата Скрипал, министрите отпред с премиера Тереза Мей увериха към този момент няколко пъти, че ще се заловят съществено с въпроса.

В случая с английската виза на Роман Абрамович някои съзряха начало на напън върху настанилите се в Лондон съветски богаташи, при все това липсват публични потвърждения за това. Не се знае също за някакви искания на английските управляващи във връзка произхода на капиталите на Абрамович.

Но като цяло казусът е по-широк от забавеното удължение на " инвеститорската виза " на един паралия.

Дългосрочна " инвеститорска виза " се издава на хора, подготвени да влагат във Англия най-малко 2 милиона лири (около 2,8 милиона щатски долара). Правителството припомня, че още през 2014-2015 година е въвело по-строги правила за издаване на такива визи, поради което подаваните молби са намалели с 84 на 100, а в този момент разпоредбите се преразглеждат още веднъж.

Освен това през март тогавашната вътрешна министърка Амбър Ръд сподели в Народното събрание, че е разпоредила повторни инспекции по документи за близо 700 " инвеститорски визи ", издадени към този момент на хора от Русия.

Абрамович би трябвало да потвърди произхода на парите, с цел да получи виза на Острова

Всъщност визите и достъпът в страната въобще са комфортен инструмент за влияние върху чужденците - виза може да бъде отказана на всеки без пояснение на аргументите.

Необяснени благосъстояния

През пролетта на 2017 година английският парламент одобри закон за финансите от незаконен генезис (Criminal Finance Act), който обезпечи на държавното управление няколко инструмента за битка с " мръсните пари " и притежателите им.

Най-много полемики породи инструментът, наименуван " питане във връзка благосъстояние с неразбираем генезис " (Unexplained Wealth Order).

Същината му е, че правоохранителните органи могат по правосъден ред да изискват чужденец, който е обществена фигура в родината си и има във Англия благосъстоятелност на стойност над 50 хиляди лири, да изясни произхода на средствата, вложени в нея. Ако не последват пояснения или запитаният не успее да потвърди, че парите са извоювани законно, имуществото ще бъде запорирано. А опита ли се притежателят да измами полицията и правосъдните управляващи, рискува и до две години затвор за пренебрежение към съда.

Тази част от закона е в действие от началото на годината. В края на февруари бе обявено за първото (и последно засега) " питане във връзка благосъстояние с неразбираем генезис ", засягащо два недвижими парцела на стойност 22 милиона лири. Британската Национална престъпна организация не разкрива името на притежателя, само че съгласно медиите не става дума за човек от Русия.

Заплаха за националната сигурност

Скоро Англия ще одобри дефинитивно новия закон за глобите и битката против прането на пари (Sanctions And Anti-Money Laundering) - законопроектът е минал съвсем всички етапи на разискване в Народното събрание.

Законът стана нужен по отношение на Брекзита - през днешния ден присъединяване на Англия в разнообразни санкционни режими произтича от общата санкционна политика на Европейски Съюз, само че щом напусне общността, ще й се наложи да постанова, поддържа и подвига наказания независимо. С тази цел новият акт разказва процедурите и пълномощията на разнообразни органи на властта в тази сфера. При все че мотивът за създаване на новия закон бе процедурен, прави усещане, че актът оправомощава държавното управление да вкарва наказания по прекомерно необятен кръг от претекстове: от груби нарушавания на човешките права до основаване на опасност за националната сигурност на Англия.

Кои са олигарсите в “Списъка Путин "?

Мнозина политически наблюдаващи допускат, че щом напусне Европейски Съюз (това се чака да стане в края на март 2019 г.), кралството ще наложи по-сурови наказания на Русия. В момента възпиращ фактор за Лондон е потребността от консенсус със страните от Европейски Съюз, които имат по-благосклонно отношение към Москва.

" Законът Магнитски "

За разлика от Съединени американски щати и Литва Англия не е приела специфичен закон с сходно название, само че е присъединила в действителност аналогични текстове в други закони.

Член, предусещащ наказания за съучастничество в корупция и нарушавания на човешките права (наричан импровизирано " поправката Магнитски " ), бе включен тази пролет в законопроекта за глобите и битката с прането на пари. Там става дума за възбрана за влизане в страната. Правителството дава обещание да огласи съответния черен лист, щом бъде създаден след задействането на закона.

Освен това законът за финансите с незаконен генезис планува опция да бъдат замразявани активите на съучастници в корупционни закононарушения и груби нарушавания на човешките права.

Парламентът преглежда в този момент и различен законопроект, предусещащ наказания за нарушавания на правата на индивида и корупция. Внесен от лейбъриста Иън Остин през декември 2017 година, той влиза за второ четене на 15 юни. Трудно е към този момент да посочим ще бъде ли признат този аналог на " закона Магнитски ", доколкото други закони към този момент съдържат съответните положения. БТА
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР