Британска кантора в миналото е правила кампании за завеждане на

...
Британска кантора в миналото е правила кампании за завеждане на
Коментари Харесай

За първи път в историята. Как готвача на Путин може да се окаже обект на дело за 1 млрд. паунда

Британска адвокатска фирма в предишното е правила акции за завеждане на групови искове против диктатори като Александър Лукашенко и Муамар Кадафи. Сега тя желае да направи това и против съветския олигарх Евгений Пригожин, прочут с прозвището " готвача на Путин ". Каква е повода?

Руският олигарх Евгений Пригожин е прочут с близостта си до президента Владимир Путин. До такава степен, че е именуван " готвача на Путин ". Причината е, че кетъринговата му компания за известно време е била измежду доставчиците на Кремъл.

В наши дни ролята на Пригожин в Москва обаче е доста по-важна. Наскоро на частната военна компания " Вагнер " , чиито бойци са изпращани в разнообразни елементи на света като Украйна, Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали.

Именно присъединяване на негови наемници в непредизвиканата съветска експанзия против Украйна е повода в този момент той да се трансформира в обект на правосъдно гонене.

Известна английска адвокатска фирма разгласи, че стартира акция на набиране на средства и ищци поради групов иск против Пригожин във Върховния съд в Лондон.
За какво е искът?
Кантората желае да потвърди съществуване на незаконен скрит план сред олигарха, компанията му " Вагнер " и " военната машина на Путин ", който цели всяване на боязън измежду украинското население.

" Не единствено войната на Путин сама по себе си е противозаконна, само че и методите, посредством които се води, са противозаконни, в това число целенасочени офанзиви против цивилни. " Вагнер " употребяват терористични способи, с цел да реализиран задачите на Путин ", декларират юристите от английската адвокатска фирма.

Според тях " това се удостоверява от многочислените им военни закононарушения, в това число изтезания, убийства и изнасилвания " от началото на пълномащабната война в Украйна на 24 февруари.

Самият Евгений Пригожин към този момент не е коментирал правосъдния иск.
Какви може да са следствията?
От McCue Jury & Partners прецизират, че делото ще бъде финансирано посредством краудфъндинг - обществено набиране на средства. Ако се причислят задоволително огромен брой ищци и донори, то може да се трансформира в правосъден развой за обезщетение на стойност 1 милиард паунда (71 милиарда рубли).

Юристите настояват, че искът може да промени отношението на света към потреблението на наемници като медиатори на режими, " които се пробват да се дистанцират и да се скрият от обвинявания в интернационалните закононарушения ".

" Смятаме, че за първи път в историята частна военна компания е обект на дело за тероризъм, както и за скрит план с страна а водене на противозаконна война ", споделят още от английската адвокатска фирма, допълвайки, че сходни искове против Пригожин и " Вагнер " може да бъдат заведени и в други страни.

През май старши сътрудникът в McCue Jury & Partners - Джейсън МакКю, разгласи, че приготвя иск и против самия Владимир Путин за трилиони долари обезщетение за загубите от военната инвазия.

През 2011 година юристът стартира акции във Англия за правосъдно гонене на президента на Беларус Александър Лукашенко - за тормоз над опозицията, както и против либийския деспот Муамар Кадафи - за свалянето на пътнически полет, проведено от либийските служби за сигурност. Съдбата на тези случаи не е оповестена.
Кой е Евгений Пригожин?
Руският олигарх Пригожин е измежду глобените от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС) поради ролята му във " Вагнер ". Западът го упреква и за финансиране на така наречен " плантация за тролове " . Това е съветската " Агенция за интернет проучвания ", която съгласно Вашингтон е виновна за интервенция в президентските избори в страната през 2016 година

В предишното Пригожин е водил каузи против медии, разкрили връзките му с " Вагнер ", измежду които проверяващият уебсайт " Белингкат ", съветският новинарски уебсайт " Медуза " и към този момент затворената радиостанция " Ехото на Москва ".
ВГРАЖДАНЕ ДЯЛ Код скопирован в буфер обменаширина px височина pxURL адресът е заимствуван в клипборда ви
В момента няма разполагаем медиен източник
По отношение на въздействието си, най-малко в общественото пространство, той стартира да наподобява на Распутин от двора на Николай II. И естествено, мнозина в този момент мислят дали този човек е, да речем, идващият претендент за президент или фигурата, която може да влезе в най-високите сфери на политиката, без значение да бута всеки, който се приближи до него с лакти. Във всеки случай, в този момент той получава доста. Да, Путин се нуждае от него в този момент, тъй като Путин се нуждае от военна успеваемост непременно. Но по този метод Путин укрепва тези двама неофициални или по-скоро частично официални водачи, само че държащи се извънредно неофициално:Бизнесменът, който е от родния град на Владимир Путин - Санкт Петербург,, а кетъринговата му компания за известно време е измежду доставчиците на Кремъл, години отхвърляше да има нещо общо с " Вагнер ". Групата за наемници не попада в салдото на военните ведомства и в регистъра на юридическите лица, само че съгласно многочислени журналистически следствия нейните бойци вземат участие в съветските сухопътни интервенции в Сирия и във войната в Украйна. " Вагнер " се счита за една от най-боеспособните елементи, участващи в боевете на украинска територияБизнесменът заведе (и спечели) дело и против някогашния основен редактор на " Ехото на Москва " Алексей Венедиктов поради изказванието, че е " притежател на " Вагнер ".
Той отхвърляше, че е създател на частната военна компания допреди два месеца, когато компанията му " Конкорд " разгласява негово публично удостоверение в тази посока.

" A в този момент едно самопризнание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, небогати африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата татковина ", разгласи Пригожин през септември.

Бизнесменът описа, че е основал групата на 1 май 2014 година, с цел да изпрати бойци в украинския източен район Донбас . Тогава там стартира боен спор сред украинската войска и проруските сепаратисти след анексирането на Крим от Москва.

Малко след признанието се появи и видео, в което самият Пригожин да се причислят към " Вагнер " и да се бият в Украйна против опрощаване или понижаване на присъдите им. Тогава излезе информация, че по този метод са билио набрани над 1000 нови наемници.

На 30 октомври в Санкт Петербург даже се появи табела на фасадата на незавършения бизнес център на Пригожин " Морска столица " - " ЧВК Вагнер център " . Пресслужбата на предприемача, че частната военна компания ще има офис там.
 " Започва да наподобява на Распутин "
В същото време той стартира намерено да подлага на критика високопоставени съветски военни, засилвайки усещането, че въздействието му в Москва от ден на ден се ускорява.

" Поне в общественото пространство той стартира да наподобява на Распутин от двора на Николай II. И мнозина в този момент мислят дали този човек е, да речем, идващият президент или фигурата, която може да влезе в най-високите сфери на политиката ", разяснява специалистът от " Канеги център " Андрей Колесников пред телевизия на Радио Свободна Европа.

Според анализатора сега Путин неслучайно укрепва облиците на " двама неофициални или по-скоро частично официални водачи " - Пригожин и чеченският водач Рамзан Кадиров .

" Очевидно Пригожин е доста деспотичен. Това е доста твърд човек и в доста връзки нечовечен. Той има негативна, дяволска харизма и в прочут смисъл тази харизма може да се конкурира с тази на Путин. Но в този момент Путин има потребност от него в това му качество. Той му дава от ден на ден и повече пълномощия. "

Рейтингът на Пригожин обаче към момента не е измерван, за разлика от тези на военния министър Сергей Шойгу и на външния му сътрудник Сергей Лавров , да вземем за пример, които са извънредно известни. За да стане различим, най-малко колкото тях, олиогархът би трябвало да направи нещо огромно, счита Колесников.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР