Британецът Мат Уокър има една мечта. Да обиколи всички 55

...
Британецът Мат Уокър има една мечта. Да обиколи всички 55
Коментари Харесай

Футболна одисея: Мачове в 55 страни за един сезон

Британецът Мат Уокър има една фантазия. Да обиколи всички 55 страни, членуващи в УЕФА, в границите на един футболен сезон. И я реализира. Скоро следва да излезе книгата му, отдадена на тази европейска случка. За одисеята, включваща близо 80 мача, той описа пред The Football Methods.

Вярно ли е, че преди да станеш футболен странник, си работел в Министерството на правораздаването във Англия. В един миг си решил да напуснеш и да обиколиш всички 55 страни, които членуват в УЕФА. Спонтанна концепция ли бе това или нещо, за което постоянно си мечтал?

Имах потребност да се откъсна от живота зад бюро, само че не знаех по кой път тъкмо да поема. Още в края на 2015 година взех решение, че желая да се посветя на футболни пътешествия, като започнах да ги възнамерявам съвсем незабавно. Оказа се, че сезон 2016/17 е прекомерно близо (а и съвпадаше с шестте мача от Евро 2016, които гледах на живо), по тази причина реших, че ще стартира пътуванията през сезон 2017/18. Всъщност след края им се завърнах на работа в Министерството на правораздаването – беше ужасно прекарване и неслучайно си бленувам за още и още.

Макар в днешно време да има доста евтини полети из цяла Европа, да посетиш 55 страни в границите на един футболен сезон не би трябвало да е на ниска цена занятие... или в противен случай? Как съумя да финансираш своите пътувания?

Не беше по никакъв начин на ниска цена в действителност, наложи се да икономисвам много време. За благополучие с положително обмисляне съумях да намеря най-хубавите цени. Може да звучи ненапълно необичайно, само че най-скъпото ми единично пътешестване бе с трен от Монпелие до Мадрид. Нощувките бяха най-сериозните разноски в бюджета и трябваше да бъда деликатен най-много в скандинавските страни, които са известни с високите си цени.

Вярно ли е, че един от главните фактори, с които си се съобразявал при съставянето на графика за пътуванията, са били климатичните условия?

Да – мразя студа! Затова се наложи да посетя по-студените региони като Скандинавия и Прибалтика през лятото, защото те играят и по система пролет-есен. Средиземноморската ми обиколка, разпростряла се от Израел до Португалия, се състоя през януари и февруари.

Кое беше най-студеното място, което посети?

" Защо идваш в Дания през декември ", ме попита един почитател в пристанищния град Хелзингор. Температурата беше единствено няколко градуса над нулата и въпреки в Полша да бе по-студено, в Хелзингор нямаше доста хора по трибуните, които да се топлят взаимно. Но в реалност имаше единствено 6-7 мача, на които в действителност бе студено, от общо 79 срещи от разнообразни първи дивизии, които изгледах по време на обиколката.

В България си посетил " Локомотив " Пловдив. Как ти се стори нашата страна спрямо останалите балкански страни?

Не беше от най-хубавите ми прекарвания, в случай че би трябвало да съм изцяло почтен. Феновете на " Локомотив " стачкуваха по това време, а тимът им се намираше в ужасна форма. Мачът, който изгледах, приключи 1:0 за " Локомотив ", само че не блестеше с нищо. Въпреки това доста ми хареса Пловдив – това бе един от най-хубавите градове, които посетих на Балканите. Случайна среща по време на тура на града оказа помощ планът ми да попадне в Lonely Planet.

Коя страна те изненада най-приятно?

Винаги ми е било забавно, че Израел е част от европейската футболна карта. Никога обаче не съм си представял, че ще си прекарам толкоз добре там. Срещнах страхотни хора, пробвах доста, доста вкусна храна, а Йерусалим и Тел Авив са феноменални градове, всеки по собствен личен метод. Освен това гледах мач от локалната четвърта дивизия в пустинята Негев, а най-после даже участвах в къс филм! Беше незабравима седмица и в действителност не ми се тръгваше за Кипър по-късно (както може да се досетите – в Кипър въобще не беше толкоз вълнуващо!).

За страдание футболните мачове постоянно са белязани от проблеми по трибуните. Натъкна ли се на такива по време на твоята европейска обиколка?

Имаше няколко такива случая най-много в Източна Европа и на Балканите, за мое благополучие аз не попаднах в епицентъра на събитията, защото постоянно подкрепях домакините и се срещах с техните почитатели.

Има ли страна, в която в никакъв случай не би се върнал? И в случай че да – за какво?

Сан Марино. Вече два пъти съм посещавал тази страна и при цялото ми почитание към най-старата република в света – трети път няма да има!

Успя ли да завържеш трайни другарства, до момента в който пътуваше?

Да, несъмнено. Знам, че ще си изкарам ужасно, в случай че отида да виждам още веднъж " Арсенал " Тула (Русия), " Санкт Гален " (Швейцария) и " Бран " Берген (Норвегия), тъй като там оставих чудесни другари. Но ще е мъчно да се върна там, откакто има толкоз други нови дестинации, които единствено чакат да бъдат открити.

Написа книга за твоята обиколка, включваща 55 разнообразни страни. Коя е най-лудата история, която включи?

Моята! Е, може би и тази на вратаря на беларуския " Крумкачи " (сега се споделя НФК Минск) Евгени Костюкевич, който първо вкара гол от личното си наказателно поле, а 20 минути по-късно бе изпъден! Едва ли още веднъж ще стана очевидец на сходни събития в професионален футболен мач...

Може да бъде всяка една точка на планетата – коя е твоята мечтана дестинация?

Буенос Айрес. Гледал съм футбол в Бразилия, Колумбия и Мексико, само че в никакъв случай в Аржентина. Местната лига е разкъсвана от разнообразни проблеми, само че там има толкоз доста истории и футболни гении!

Книгата на Мат Уокър " Europe United " ще бъде оповестена на 8 август 2019 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР