БРИКС предприема активни стъпки за намаляване на зависимостта от долара.

...
БРИКС предприема активни стъпки за намаляване на зависимостта от долара.
Коментари Харесай

Единната валута на БРИКС ще помогне да се преживее кризата

БРИКС подхваща дейни стъпки за понижаване на зависимостта от $. Не единствено, че страните започнаха интензивно да търгуват в локални валути, банката от БРИКС също минава към кредитиране в национални валути. И несъмнено, най-обсъжданият въпрос е основаването на обща валута на страните от БРИКС. Как може да наподобява и по какъв начин може да помогне по време на идната финансова рецесия?

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) подхващат на практика стъпки за понижаване на зависимостта от $ и основаване на многополюсна интернационална финансова система. Първо, членовете на асоциацията започнаха интензивно да употребяват локални валути, когато търгуват между тях. „ Сега главният акцент в развиването на комерсиалните връзки е върху разплащанията в национални валути “, сподели финансовият министър Антон Силуанов на срещата на БРИКС.

Второ, страните имат намерение да се откажат от $ при издаването на заеми. Новата банка за развиване на БРИКС към този момент издава заеми в юани и в този момент стартира да отпуска заеми в южноафрикански и бразилски валути и възнамерява да го направи в индийски рупии, сподели ръководителят на банката Дилма Русеф.

Според нея НБР ще емитира облигации (валутен суап или дългови скъпи книжа) в ранд за кредитиране в Южна Африка и в реал за Бразилия. Тази година размерът на кредитирането ще доближи 8-10 милиарда $. Целта на банката от БРИКС е да издаде към 30% от цялото финансиране в локални валути.

И най-после, третият миг е, че страните от БРИКС разискват опцията за основаване на единна валута, за което се приказва от дълго време. Според Силуанов става дума за основаване на обща разчетна единица, опция на $. „ Виждаме опция за разискване на основаването на единни системи за разплащане. Това може да е разчетната единица за страните членки на БРИКС. Не просто единна валута, както е в Европейски Съюз, а разчетна единица като опция на $, в която могат да се показват разноските за доставки на артикули, бенчмаркове за някои артикули ”, изясни Силуанов.

Що се отнася до търговията в национални валути, валутната конструкция на външната търговия на Русия се промени доста от февруари 2022 година Ако при започване на 2022 година Русия продаде единствено 13% от износа за рубли и нула за юани, то в края на първата половина на 2023 година делът на приходите от експорт в рубли се усили до 42%, а в юани - до 25 %, отбелязва ръководителят на аналитичния отдел на банка Зенит Владимир Евстифеев. „ Във валутната конструкция на вносните разплащанията обстановката е сходна за юана, чийто дял е 34% против 4% към февруари 2022 година Но заплащанията за импорт в рубли остават постоянни от година и половина и възлизат на към 30% “, отбелязва специалистът.

Кредитирането на банката на БРИКС в локални валути е друга значима стъпка към освобождение от зависимостта от $. „ Едно от главните преимущества на заемите в национални валути е тяхната самостоятелност от обменния курс на международните валути: $, евро и други “, споделя Антонина Левашенко, началник на Руския център за подготвеност и разбор на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това също по този начин понижава въздействието на паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати върху равнището на вътрешните лихвени проценти, прибавя Евстифеев.

В същото време обаче рисковете от обезценяване на националните валути в страните от БРИКС, несъмнено, не изчезват, показва Левашенко.

За Русия тази стъпка е изключително значима, защото банката от БРИКС беше принудена да спре интервенциите си с Руската федерация заради риск от вторични наказания, тъй че е невероятно да ѝ се отпускат заеми в аварийни валути. Въпреки това такова кредитиране може да се реализира на равнище национална валута, споделя Евстифеев.

Що се отнася до единната разплащателна валута на страните от БРИКС, диалозите за нея се водят от доста дълго време. Сега обаче ползата към него е по-висок от всеки път.

„ Това е перспективен въпрос, защото страните от БРИКС съставляват повече от 40% от международното население и към 30% от международния Брутният вътрешен продукт. Търговските и санкционните войни на Запада против Русия и Китай вършат този въпрос още по-актуален “, споделя Максим Марков, доцент в катедрата по световни финансови пазари и технологии в Руския стопански университет “Плеханов ”.

Как може да наподобява единната валута на БРИКС? Обсъждат се четири разновидността. Първият вид е, когато юанът стане единната валута като единствената международна аварийна валута в съюза. Освен това юанът към този момент е много издирван в БРИКС.

„ Проблемът обаче е, че другите страни от БРИКС не желаят юанът да се трансформира де факто в новия „ щатски $ “, с който Китай може да усили прекалено много своето икономическо и политическо въздействие в БРИКС. В този случай асоциацията ще престане да бъде съюз на равноправни страни членки и даже може да престане да съществува. Същото може да се каже и за рублата, и за други национални валути на страните от БРИКС, в случай че те се трансфорат в съществени “, споделя Наталия Милчакова, анализатор.

Вторият вид е основаването на единна валута на БРИКС по сходство на европейската валута. „ За да се сътвори единна валута, преди всичко е належащо да се сътвори съответната инфраструктура за разплащания в нея с един оператор, по прилика с еврозоната. В последния случай процесът на въвеждане на единна валута беше дълъг: от 1999 година до 2003 година беше пусната в обращение единствено единната валута, а въвеждането й завърши към 2009 година В същото време беше обединена паричната, само че не и фискалната система, което сътвори проблеми с другите фискални юрисдикции в единното икономическо пространство. Това ще би трябвало да се вземе поради при положение на образуване на единна валута за страните от БРИКС. Освен това в тази ситуация с БРИКС ще бъдат основани спомагателни компликации от географската раздробеност на участващите страни “, споделя Антонина Левашенко.

Според нея полемиката ще се организира в подтекста на основаването на нова единна валута, защото нито една от валутите на страните от БРИКС в този момент не претендира да бъде международна аварийна валута. „ Към юли 2023 година водачът измежду страните от БРИКС е юанът, до момента в който неговият дял в международните запаси е едвам 2,6% - това е петото място измежду валутите в света. Общо обаче страните от БРИКС изпревариха страните от Г-7 по дял в международния Брутният вътрешен продукт (31,5% против 30,7%), тъй че теоретично има благоприятни условия за основаване на единна парична система “, счита Антонина Левашенко.

Евстифеев обаче счита, че валутата на БРИКС няма да бъде аналог на единната европейска валута. „ Опитът с еврото сподели, че е много мъчно да се вкара единна валута при доста другата конструкция на обособените стопански системи в еврозоната. По-вероятно е единната валута на БРИКС да бъде за разплащания, т.е. да се употребява единствено при осъществяване на заплащания в границите на външноикономическата активност “, счита той.

Това е третият вид - единна валута на БРИКС единствено за транзакции за експорт и импорт. „ Най-вероятно, както изясни министърът на финансите Антон Силуанов, това ще бъде наднационална комерсиална валута, която ще може свободно да се конвертира във всяка от националните валути на страните от БРИКС. Вероятно той може да бъде обезпечен освен с кошница от валути на страните от БРИКС, само че и да вземем за пример с част от златните и валутните запаси на всяка страна-участничка. Ако това в действителност е по този начин, тогава новата валута на БРИКС може да стане първата валута в света, не просто валута за търговия, а като цяло валута, която може да бъде обезпечена със злато “, споделя Милчакова. Във всеки случай обаче тази валута, съгласно нея, ще се употребява единствено за експорт и импорт на артикули и първични материали сред страните от БРИКС.

„ За БРИКС това ще бъде от изгода, защото с появяването на наднационална валута се отстраняват проблемите на валутното законодателство на обособените страни, които попречват външноикономическите връзки, и проблемите с ниската ликвидност на някои „ меки “ валути на страните от БРИКС.. Например Русия се трансформира в един от водачите в доставките на енергийни запаси за Индия, което е добре и за двете страни, само че разплащанията сред двете страни се правиха в национални валути, които не са международни аварийни валути, и това има своите разноски. Например Русия, откакто получи огромно количество индийски рупии, изпитва проблеми с това по какъв начин да се разпорежда с тях по-нататък, защото е съвсем невероятно да се купуват вносни артикули в други страни за рупии. И в случай че БРИКС има лична комерсиална валута, тогава тези проблеми ще бъдат отстранени “, твърди Милчакова.

Четвъртият вид е основаването на цифровата валута на БРИКС. Тя може да извършва всъщност същите функционалности като елементарна основана нова валута за търговия, единствено в дигитален формат. „ Това е доста добра концепция, която може да бъде търсена от други разрастващи се страни, даже и тези, които не вземат участие в БРИКС. Досега обаче не е имало казус за интернационалните разплащания в цифрови валути в БРИКС, макар че цифровият юан към този момент е в обращение в Китай, а цифровата рубла към този момент се тества в Русия. Тоест, сходна концепция е кардинално осъществима, само че ще отнеме много време, няколко години, до момента в който разплащанията в единна цифрова валута сред разнообразни страни бъдат изпитани и ще могат да работят безпроблемно. Според нас концепцията за единна комерсиална валута, без значение дали е класическа или цифрова във формат, би била потребна за Русия както от позиция на геополитиката, по този начин и от позиция на стопанската система “, заключава Милчакова.

Малко евентуално е единната комерсиална валута на БРИКС да се появи през идващите пет години, защото за това е належащо да се преминат през доста стъпки - от механически до законодателни, с цел да се трансформира тази концепция в действителност, счита Евстифеев. Въпреки това, от позиция на създаването на опция на $, този развой е неминуем, заключва специалистът.

Александър Лосев, член на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика, сподели, че единната валута на БРИКС би трябвало да бъде основана допустимо най-скоро, защото има риск от нова финансова рецесия в света в бъдеще. „ Това е обвързвано с това, за което Световната банка предизвестява - с колосалния размер на насъбраните задължения. Световната банка, още в дните на ковид, в книгата си сподели, че през последните 50 години е имало четири талази на струпване на дълг: първите три талази са приключили с световни стопански рецесии, а в този момент е в ход четвъртата, най-голяма вълна, което ще приключи с рецесия ”, изяснява Лосев. Според него с течение на времето става все по-трудно да се финансират доларови задължения по света, това основава проблеми на разрастващите се страни и някакъв тип подмяна на $ може да облекчи следствията от рецесията. „ Дори в случай че за водещите американски банки процентът към този момент е 5,5%, е ясно, че колкото по-бързо се извърши преходът към търговия в национална валута, толкоз по-лесно ще бъде да се преживеят проблемите, свързани с задълженията. Когато тези задължения предизвикат рецесия, с цел да не спрат стопанската система и търговията, би трябвало нещо, което да помогне за замяната на $ “, прибавя специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР