Бригаден генерал Валентин Цанков остава под домашен арест, след като

...
Бригаден генерал Валентин Цанков остава под домашен арест, след като
Коментари Харесай

Обвиненият в шпионаж ген. Валентин Цанков остава под домашен арест

Бригаден военачалник Валентин Цанков остава под домакински арест, откакто мярката не бе обжалвана от него и отбраната му, оповестиха от Специализираната прокуратура.

Цанков бе обвинен за шпионаж в интерес на Русия и бе арестуван на 2 март. Привлечен е като обвинен, че се е сложил в услуга на непозната страна, извършвайки нерегламентирана разследваща активност.

На закрито съвещание на идващия ден съдът одобри, че в кориците на делото са налице задоволително рационални учредения за съпричастност на обвинения към закононарушението и дефинира втората по тежест мярка за процесуална насила, отчитайки здравословното му положение, припомнят от спецпрокуратурата.

В хода на следствието бе открито, че висшият боен е имал достъп до класифицирана информация за НАТО и Европейски Съюз. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на България и ги е предавал на чиновник в непозната дипломатическа задача - консултант в политическата секция на посолството на Руската федерация в София, допълват от обвиняването.

Както, ген. от запаса Валентин Цанков е предоставял информацията на съветския посланик Сергей Бубликов, консултант в посолството на Русия в София. Двамата прикривали активността си посредством тайни срещи, предавали информация с портативни карти-памет и криптиращи устройства, като употребили шифрограма за шифроване на връзката посред им.

От прокуратурата разясниха единствено, че генералът е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейски Съюз и НАТО., която освен разкри имената на оповестения за " личност нон грата " съветски разузнавач на прикритие като посланик, само че и разгласява негови фотоси, на които той е с съветския дипломат Елеонора Митрофанова.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми незабавно министъра на външните работи Теодора Генчовска за събраните в хода на следствието данни за предприемането на ограничения.

Заради присъединяване на човек от съветската дипломатическа задача в българското Министерство на външните работи бе извикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Тя обаче отхвърли и заяви, че ще изпрати собствен заместител.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР