Бременските музиканти“, Вълкът и седемте козлета“, Малечко Палечко“, Храбрият шивач“

...
Бременските музиканти“, Вълкът и седемте козлета“, Малечко Палечко“, Храбрият шивач“
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Братя Грим

„ Бременските музиканти “, „ Вълкът и седемте козлета “, „ Малечко Палечко “, „ Храбрият шивач “ – всяко дете по света е чувало тези приказки. Якоб и Вилхелм Грим са обичани детски създатели, за които обаче не знаем доста. За това през днешния ден взехме решение да ви разкажем малко повече за живота на двамата братя.

Якоб е роден на 4 януари 1785 година, а Вилхелм на 24 февруари 1786 година в Ханау, Германия. Средното си обучение приключват в Касел, а по-късно двамата братя преподават в Марбургския университет. Те са литератори, които вземат решение да записват немските песни, митове, изрази и традиции. Това е техният метод да създадат Германия по-единна и да запазят културата ѝ във времето.

Днес ви представяме 10 любопитни обстоятелството за едни от най-известните братя в целия свят – Братя Грим.

1. Голямо семейство

Филип Вилхелм Грим и брачната половинка му Доротея имат цели девет деца. Якоб и Вилхелм са най-големите измежду осем братя и една сестра. Един от братята им – Лудвиг Грим е прочут като учредител на немската изобразителна школа и европейското течение на Романтизма. Той става и първият илюстратор на творбите на своите братя. Фердинант Грим поема по стъпките на Вилхелм и Якоб и даже им оказва помощ при събирането на приказките.

 10 любопитни обстоятелството за Братя Грим

2. Тежко детство

Бащата на двамата фолклористи умира прекомерно рано. Якоб е едвам 11-годишен, когато би трябвало да стартира да се грижи за фамилията и да мисли за прехраната им. Братя Грим имат тежко детство, а бедността и лишенията ги съпътстват през по-голямата част от живота.

3. Добър екип

Двамата братя имат мощна връзка още от детството. Тя продължава през целия им живот и с помощта на разбирателството посред им съумяват да основат доста писания, свързани с немския фолклор.

4. Различия в характерите

Двамата братя са добър екип, само че имат огромни разлики в характерите. Якоб избира да работи в тишина, а Вилхелм обича музиката и въобще не търпи досадните отговорности. Якоб пък посреща скучните занимания с подготвеност. Вилхелм е по-приказлив, а Якоб по-тих и предан на науката.

5. Без хонорар

 10 любопитни обстоятелството за Братя Грим

Якоб и Вилхелм издават своята първа книга с приказки без никаква облага. Братята се отхвърлят от хонорара, с цел да може книгата, на която никой не възлагал очаквания, да види бял свят. Издателят Арним повярвал в полезността на събраните от тях съчинения и с днешна дата можем да кажем, че е бил изцяло прав.

6. Приказките им не били за деца

Приказките, които са ни известни през днешния ден са редактирани по този начин, че да са подобаващи за най-малките. В оригинал обаче много от историите са звучали злокобно и въобще не били подобаващи за детската публика. Според актуалните критици и психолози в приказките участвало доста прочувствено безпокойствие, боязън и принуждение.

7. Представата ни за тях

Обикновено си представяме двамата най-известни събирачи на приказки като мъже на напреднала възраст, които държат книга в ръка. При издаването на първия им алманах с приказки обаче те са на 26 и 27 години. Вилхелм и Якоб допълват сборника 44 години до издаването на последния му вид през 1856 година.

8. Политически възгледи

Братя Грим били монархисти и все пак се включили към група професори в Гьотингенския университет (известни като Гьотингенската седморка), които се борили за анулацията на Конституцията на Хановер. Всички те били уволнени, а трима от тях, в това число и Якоб, били наказани да изоставен страната. Вилхелм и фамилията му последвали Якоб.

9. „ Законът на Грим “

Двамата братя били измежду основоположниците на германистиката. Якоб измислил закона за първото немско придвижване на съгласни, който бил наименуван „ законът на Грим “. Друга тяхна иновация е разделянето на поезията на естествена и изкуствена. Според теорията им естествената лирика е основана от народа, а изкуствената е дело на индивида.

 10 любопитни обстоятелството за Братя Грим

10. Най-големият речник на немски език

Към края на живота си двамата братя се заемат със основаването на най-големия речник на немски език. Вилхелм умира, когато речникът е до буквата D, а Якоб продължава работата върху него. Едва през 1960 година речникът е публикуван в 33 тома.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР