Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19.Това може да

...
Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19.Това може да
Коментари Харесай

Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19

Бременните дами могат да се имунизират против COVID-19.Това може да стане след 12-та гестационна седмица на бременността. Това предлага Експертният съвет по здравна компетентност " Акушерство и гинекология ". Ваксинацията против COVID-19 може евентуално да защищити новороденото от зараза посредством майчините антитела, формирани от имунизацията и предадени трансплацентно или посредством кърмата.

Бременните дами са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 спрямо дамите в репродуктивна възраст, които не са бременни. Жените, които боледуват от COVID-19 по време на бременност, са с нараснал риск от прибързано раждане (преди 37-ата гестационна седмица) и тромбози. Основни болести като сърдечно-съдови болести, диабет, заболявания на дихателната система, на черния дроб или бъбреците, онкологични болести или рискови фактори като затлъстяване и тютюнопушене също усилват риска от тежко протичане на COVID-19, като тази възможност се усилва с възрастта на бременната жена.

На бременните дами се предлагат иРНК имунизациите (на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna), поради по-добрите данни за имуногенност, реактогенност и липса на коагулационни проблеми. Ваксините не съдържат съставки, които са нездравословни за бременните или за развиването на бебето , не водят до затруднения при бременност, нямат отрицателно отражение върху здравето на бъдещите майки и новородените. Ваксините, основани на иРНК технология, не навлизат в клетъчното ядро и не взаимодействат с човешката ДНК. Кратко време след имунизацията организмът изцяло разгражда всички съставки на имунизацията.
 43-годишна бременна с ковид е умряла в Благоевград
43-годишна бременна с ковид е умряла в Благоевград

Тя е била призната преди 3 дни в тежко положение в болничното заведение и настанена незабавно в реанимацията

Жените, които възнамеряват да заченат и вършат инвитро опити, би трябвало да се имунизират против COVID-19, защото евентуалните затруднения при заразяване с ковид преди зачеване и по време на бременност могат да бъдат обилни.

Ваксинацията по никакъв метод не повлиява възможностите за зачеване - в този момент или в бъдеще. Редица изследвания демонстрират, че имунизациите против COVID-19 нямат отношение към яйчниковата функционалност, качеството на яйцеклетките, оплождането или броя на дамите, които са забременели след слагане на ваксина. От друга страна, боледуването от COVID-19 може да докара и до продължаващи месеци наред проблеми с овулацията.

Повече информация за имунизацията против COVID-19 при дамите в репродуктивна възраст, можете да намерите на уеб страницата - част от осведомителната акция " Плюс мен " на Министерството на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР