Бременните жени имат право да са добре информирани. Това заяви

...
Бременните жени имат право да са добре информирани. Това заяви
Коментари Харесай

Адвокат д-р Мария Петрова: Бременните жени имат право да са добре информирани


Бременните дами имат право да са добре осведомени. Това съобщи юрист доктор Мария Петрова, която е по едно и също време лекари и правист по обучение. Освен това тя е притежател на влиятелната премия „ Дело на годината “, поради медицински проблем обвързван с пропуски в диагностиката и следенето на бременните дами в България.

„ Това е едно правосъдно дело, което стана публично притежание и аз се веселя за това. Вярвам, че то е от изгода, въпреки моята доверителка да не желае никаква гласност по тази тематика. Радвам се, че съдии от Европейския съд и от Конституционния съд, както и мои сътрудници, са били в журито и са видели, че видели смисъл в това всяка една бременна жена да бъде добре осведомена за опциите за пренатална диагностика и да може да вземе своето решение “, изясни доктор Петрова.

Конкретният правосъден проблем е индикативен за това, по какъв начин осведомения избор е бил подценен и дамата ражда дете с синдром на Даун. Става дума за генетични проучвания с неверен резултат, на които доста лекари по веригата са се доверили, без да извършат по протокол щателни прегледи. Накрая се е стигнало да резултат, който изрично не е бил мечтан.

„ Понесохме публично линчуване, че всяко едно дете заслужава да бъде родено, да бъде отгледано с любов. Никой от нас не оспорва това право. Но преди да пристигна това право, е правото на бременната жена да знае дали нейното дете е притежател на някакви генетични увреждания “, безапелационна е юрист Петрова.

По делото е установено неспазване на медицинските стандарти по генетика, както и други чисто процедурни пропуски свързани с метода на предпазване и превозване на тестът, както и с метода по който е била известена дамата.

Установените пропуски били прекалено много и по тази причина делото било от такава значимост. Сега юрист Петрова чака да се усъвършенства и регулацията, с цел да не се стига до нови каузи от този вид, както и да могат да се раждат повече живи и здрави дечица.

bTV потърси мнението и на ответната страна по правосъдния проблем. „ При отразяването на бременността няма отразено мнение от наблюдаващите лекари, за какво има разминаване в резултатите от генетичните проби, показващи женски генетичен пол и описания от ехографските проучвания мъжки пол. Бременната жена също не се е свързала с лабораторията за изясняването на това събитие “, се споделя в писмен отговор от болничното заведение.

От лечебното заведения смятат, че няма жестоко нарушаване на положителната лабораторна процедура от страна на лабораторията. Имало обаче директни доказателства за липса на добра връзка и оценка на наличната здравна документи и лабораторни проучвания при следене на бременност отвън СБАЛАГ „ Майчин дом “.

Вижте какво още сподели юрист Мария Петрова във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР