Брекзит няма да доведе до преки загуби за българските производителите

...
Брекзит няма да доведе до преки загуби за българските производителите
Коментари Харесай

​Брекзит няма да доведе до преки загуби за българските производители

Брекзит няма да докара до директни загуби за българските производителите на земеделска продукция и хранителни артикули. Това заяви в Пловдив земеделският министър Румен Порожанов. Той участва на откриването на ревютата „ Агра “, „ Фудтех “ – за хранителната промишленост, и „ Винария “ – за лозарство и винарство в Международен панаир Пловдив.

Според министър Порожанов при Брекзит без съглашение експортьорите на земеделска продукция от България и вносителите от Обединеното кралство ще би трябвало да приготвят по-голяма по размер документи и документи за генезис, с цел да могат да търгуват.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Около два % е износът на българските аграрни и хранителни артикули за кралството - за Англия, тъй че това не е главен сътрудник и в този подтекст директни загуби не би следвало да имаме доста. При Брекзит без съглашение е това, че всяка една търговия в това число на плодове, зеленчуци животинска продукция и несъмнено живи животни към този момент минава в границите на всички правила за търговия с трети страни.
Според Румен Порожанов развиването на агросектора е положително и се чака страната да печели от него и през идващите години. Освен това към този момент по график се изплащат средствата по европрограмите за земеделско произвеждане и отглеждане на животни. През декември предходната година са разплатени над 650 милиона лв. за отглеждането на животни.

От Министерството на земеделието ще се опитат да изтеглят част от заплащанията за произвеждане за плодове и зеленчуци, които са за близо 80 млн. лв., с един месец напред. Така производителите ще могат да ги получат още през март вместо през април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР