Брекзит: Лейбъристите ще поискат пренаписване на сделката, казва Стармър

...
Сър Кийр Стармър каза, че ще търси много по-добра сделка
Коментари Харесай

Сър Кийр Стармър каза, че ще търси "много по-добра" сделка за Брекзит с ЕС, ако лейбъристите спечелят следващите общи избори.

Лидерът на опозицията каза пред Financial Times, че настоящата сделка, която трябва да бъде преразгледана през 2025 г., е „твърде слаба“.

Сър Кеир говореше на конференция на лявоцентристки лидери в Монреал, Канада.

Но той изключи възможността за повторно присъединяване към митническия съюз, единния пазар или ЕС.

Остава обаче неясно дали Брюксел ще бъде отворен за внасяне на големи промени в споразумението, което беше договорено от бившия премиер консерватор Борис Джонсън през 2021 г. < /p>

Сър Кеир многократно е казвал, че няма да се стреми да се присъедини отново към ЕС, ако партията му дойде на власт, обещавайки да „накара Брекзит да проработи“.

Неговата партия постоянно има двуцифрено предимство в проучванията на политическото мнение, като общите избори се очаква да се проведат някъде през 2024 г.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"Почти всеки признава, че сделката, която Джонсън сключи, не е добра - тя е твърде тънка", каза той пред Financial Times.

"С навлизането в 2025 г. ще се опитаме да постигнем много по-добра сделка за Обединеното кралство," каза той, въпреки че не уточни какви части от сделката ще се стреми да подобри.

Той добави, че е уверен, че може да се договори по-добра сделка с Брюксел, както и "по-тесни търговски отношения".

"Трябва да го накараме да работи. Това не е въпрос на връщане, но аз отказвам да приема, че не можем да го накараме да работи", той каза, като добави, че мисли за "бъдещите поколения".

"Казвам го като баща. Имам 15-годишно момче и 12-годишно момиче. Няма да ходя да ги оставя да растат в свят, в който всичко, което имам да им кажа за бъдещето им е, че ще бъде по-лошо, отколкото би могло да бъде иначе.

"Имам пълна решимост да направя това да работи."

Лидерът на лейбъристите прекара уикенда в срещи с колеги от лявоцентристки лидери в Канада, включително министър-председателят на страната Джъстин Трюдо.

Очаква се той също да пътува до Париж, за да се срещне с френския президент Еманюел Макрон по-късно тази седмица, където се очаква да бъдат включени отношенията след Брекзит в преговори.

Той също пътува до Хага, Холандия, миналата седмица, за да се срещне с правоприлагащата агенция на ЕС Европол, търсейки сделка, за да се опита да спре контрабандни банди, прекарващи хора през канала в малки лодки.

Това доведе до обвинения от страна на министър-председателя Риши Сунак и министъра на вътрешните работи Суела Браверман, че неговата партия планира да позволи на Обединеното кралство да се превърне в „сметище“ за 100 000 мигранти от на континента всяка година, твърденията, които той каза, са „пълни боклуци“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР