Брекзит е основна тема за британския печат днес - деня,

...
Брекзит е основна тема за британския печат днес - деня,
Коментари Харесай

Британският печат в деня, в който Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС

Брекзит е съществена тематика за английския щемпел през днешния ден - деня, в който бе планувано Англия да напусне Европейския съюз. Разводът бе отсрочен, откакто английският парламент отхвърли на два пъти контрактуваното от премиера Тереза Мей съглашение с Европейския съюз, а следобяд следва трето гласоподаване на договорката.

Докато членовете на английския парламент безрезултатно опитваха в сряда да намерят излаз от тресавището на Брекзит, ние приканихме нашите читатели да дадат своя отговор на въпроса какви да бъдат отсега нататък връзките сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, написа през днешния ден в. "Файненшъл таймс ". Отзовалите се в анкетата над 7600 читатели е трябвало да подберат всред всички разновидности за Брекзит тези, които считат за "приемливи ". Над 70 на 100 от респондентите са се оповестили за отменяна на действието на член 50 (за оставане в ЕС) - алтернатива, която бе пета по известност измежду така наречен индикативни гласувания на депутатите със 184 гласа "за " при 293 "против ". Вторият по известност избор на читателите на деловия вестник е нов референдум с 65 на 100 поддръжка, който вид събра най-вече гласове в Камарата - 268 "за " против 295 "против ". Излизането от Европейски Съюз по схемата "Единен пазар 2.0 " (тоест оставане на митническия съюз и единния пазар на ЕС) е сметнато за задоволително от 38 на 100 читателите, до момента в който парламентаристите отхвърлиха това с 188 против 283 гласа. А проектът на лейбъристите и разновидността Брекзит без договорка имат утвърждението на едвам 7 и 11 % от интервюираните. Камарата на общините също отхвърли Брекзит без договорка със 160 "за " и 400 "против ", напомня "Файненшъл таймс ".

В друга обява на вестника се показват четирима най-вероятни претенденти за поста водач на Консервативната партия след обещаната оставка на Тереза Мей. Това са някогашният външен министър Борис Джонсън, някогашният министър за напускането на Европейски Съюз Домиинк Рааб, актуалният външен министър Джереми Хънт и министърът на околната среда Майкъл Гоув. Според "Файненшъл таймс " болшинството от консерваторите в Народното събрание избират прагматичния Гоув, а в конкуренцията за лидерския пост след излизането от Европейски Съюз може да се намесят и други политици, включително Елизабет Тръс, основен секретар на хазната.

В. "Дейли телеграф " признава, че Брекзит е неразбория, само че предвижда, че нови избори биха влошили нещата още повече. Вместо да сияе в успех, министър председателят Тереза Мей ще прекара днешния ден в обезверени молби към членовете на Народното събрание да гласоподават още един път по нейната версия за овакантяване на Европейски Съюз. Някои последователи на Брекзит насилствено дадоха обещание поддръжка, само че един народен представител съобщи, че ще гласоподава за договорката на Мей, единствено в случай че му натикан дуло на револвер в устата, написа изданието.

В. "Таймс " предсказва, че на Англия следва да прекара още една година в Европейски Съюз, в случай че членовете на Камарата на общините откажат през днешния ден да одобрят централната част от договорката на Мей, т.е. единствено съглашението за отдръпване. В случай че през днешния ден - датата, на която кралството трябваше да излезе от Европейски Съюз - болшинството от депутатите гласоподава "за ", това е належащо изискване за удължение на процеса по задействания член 50 от Лисабонския контракт. Демонстранти, водени от Найджъл Фараж, обаче ще се съберат към постройката на Народното събрание, водачът на лейбъристите Джереми Корбин и северноирландските юнионисти са срещу сходно развиване, тъй че гласуването надали ще бъде сполучливо. А водачите на страните от Европейски Съюз са подготвени да принудят Лондон да одобри още до една година пролонгация или да напусне без договорка, отбелязва "Таймс ".

"Гардиън " написа саркастично, че поради следващия безреден ден към Брекзит европейският щемпел и коментаторите като че ли са присъединили тв приемниците, взели са пуканки и са седнали да гледат идващия безразсъден епизод от английската психодрама с примеси на обезверение и смирение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР