Бреговете на Балденайзе, малко езеро, което се влива в река

...
Бреговете на Балденайзе, малко езеро, което се влива в река
Коментари Харесай

Есен се изтупа от въглищния прах. Но ще се справи ли градът без мините?

Бреговете на Балденайзе, малко езеро, което се влива в река Рур покрай град Есен, са цялостни с хора. Ученици скачат във водата, а възрастните се пекат на шезлонги по брега, пият бира и гледат по какъв начин сърфисти в гребла минават около тях, споделя английският вестник The Guardian.

Но не постоянно това място е изглеждало по този начин. " Когато бях малко момче през 70-те години, всяка заран трябваше да почистваме въглищния прахуляк и пепелта от прозорците ", спомня си Франк Мартини, гражданин на немския град. " Пушекът от пещите и фурните на въглищната и стоманената промишлености оставяха петна по облеклата ни, които оставяхме на открито, с цел да изсъхнат ".

Реката Рур бе центърът на екодебат в Германия от 60-те години на предишния век: добиването на въглища и стомана, които зареждаха немската стопанска система, нарушиха и качеството на водата в реката. Сега обаче, 46 години по-късно, тя е задоволително чиста и хората могат да плуват в нея.

Това е огромна победа за Есен в дългата борба против замърсяването, което в действителност направи градът богат. Той бе лице на немската индустриализация.

По-голямата част от въглищните мини бяха затворени през 80-те години на предишния век, а последната работеща - Prosper Haniel, ще приключи работа до края на 2018 година Те оставиха огромен отпечатък върху околната среда в Есен: мръсна вода и въздух, който колкото да се диша.

Бавното възобновяване на качеството на вода бе една от аргументите за изненадващото решение през тази година Европейски Съюз да разгласи Есен за Европейска зелена столица. И градът заслужава достойнството. Проектът Gruene Mitte (Зелен център) включва повече зеленина, нови здания в центъра на града и парк, построен на мястото на стоков пазар. 100-километровата велосипедна автомагистрала RS1 пък минава тъкмо през сърцето на града.

Общината пък финансира план за основаването на публични градини и в града към този момент има 10 такива, в които се отглеждат зеленчуци.

Най-голямата от спрени мини в Есен - Zeche Zollverein, в този момент е в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание и е отворена за визити от туристи. Пътищата, по които преди време са транспортнирани въглища, в този момент са отворени за велосипедисти.

 Снимка 316320
Източник:

" В разцвета си, до момента в който промишленостите захранваха стопанската система на града, а и на страната, районът даже помагаше със средства на други райони, които бяха единствено земеделски - като Баден Вютемберг или Бавария ", споделя Оливър Цьолнер, професор по медии и социология. " В града имаше нещо като стопански апартейд, който разделяше Есен на две ", спомня си той. Докато богатите живееха в хубавите южни квартали, в които имаше хубави къщи и доста зеленина, бедните бяха пратени в северните - покрай мините, споделя още Цьолнер.

Градът не е имал избор: трябвало е стопанската система да бъде преобърната напълно. " Бившият промишлен метрополис, където работата в никакъв случай не стопира ", написаха Райнхард Фелд, Волфганг Кинтшер и Матиас Марун в книгата " Есен ", " започва своята промяна в център на търговията и високите технологии ".

" Зеленият " статут на града не значи, че Есен не зарежда към момента част от страната. Германската енергийна компания STEAG и газовата компания OGE към момента работят в Есен. Наскоро енергийните e.on и RWE отвориха свои подразделения, а модерните офиси от бетон и стъкло донесоха щипка съвремие в постиндустриалния пейзаж.

" Услугите и университетските среди също оказват помощ на стопанската система да откри новия си тип ", споделя още Цьолнер. Градът има два университета и доста студенти, които подкрепят търговията.

Засега напъните дават резултат, само че крайната цел е още надалеч. През 2017 година безработицата остава на 11.1%, лека смяна от 2015 година, когато бе към 12 %.

 Снимка 316321
Източник:

" В града към момента няма доста нови работни места, тъй като няма и започващи компании ", споделя Каролина Вакернтин, преподавател по публицистика. По думите й студентите от Есен се местят в други градове - като Берлин, сега, в който приключат образованието си. " За да понижи тази процедура, държавното управление отпуска дотации за наем на офиси, с цел да помогне развиването на започващите компании ".

Но откакто замърсяването на околната среда е сполучливо спряно, а наклонността се обръща, градът предлага и доста благоприятни условия за туризъм, който също ще помогне стопанската система му. " През тази година задачата ни е 500 000 гости ", споделя Саймън Раскоб.

" Есен се изтупа от въглищния прахуляк, само че към момента следва да откри нещо, от което да изкарва пари, под него ", споделят още създателите на книгата за Есен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР