Бразилците се отправят към урните в неделя за избори, на

...
Бразилците се отправят към урните в неделя за избори, на
Коментари Харесай

Бразилия избира президент, депутати и губернатори

Бразилците се насочат към урните в неделя за избори, на които една от най-многолюдните демокрации в света ще гласоподава за президент, губернатори, членове на долната парламентарна камара и част от състава на Сената, написа Би Би Си.

Гласуването е наложително за над 156 милиона бразилци, имащи право на избор.

Фаворитите в конкуренцията за президентският пост са сегашния държавен глава Жаир Болсонаро, който се кандидатира за втори мандат след четири години на власт, и някогашният президент на  Луиз Игнасио Лула да Силва.

Резултат се чакат до часове след затваряне на изборните секции в 17:00 локално време.

Предизборната кампапния беше остра и поляризираща, като двамата съществени претенденти си разменяха обиди.

По време на ефирен спор в четвъртък президентът Болсонаро назова Лула, който лежа в пандиза, откакто беше наказан по обвинявания в корупция, „ някогашен пандизчия “ и „ изменник “, до момента в който Лула назова президента „ измамник “.

Лула не съумя да се кандидатира на последните избори през 2018 година, тъй като беше в пандиза.

Неговият сътрудник от Работническата партия Фернандо Хадад не съумя да въодушеви левите гласоподаватели по метода, по който Лула го прави.

След анулирането на присъдата на Лула от Върховния съд обаче някогашният президент се завръща на сцената и изследванията на публичното мнение му дават двуцифрена преднина пред Болсонаро.

Има девет други претенденти в конкуренцията, само че изследванията демонстрират, че тяхната поддръжка не възлиза на повече от 10%,

Избирателната система на Бразилия изисква претендентът да завоюва повече от 50% от подадените годни гласове, с цел да бъде разгласен за президент.

Ако нито един от претендентите не събере нужните гласове на първия тур на 2 октомври, ще се организира балотаж на 30 октомври.

Според прочуванията има дребен късмет Лула да завоюва още на първия тур – нещо, което не се е случвало, откогато дясноцентристкият президент Фернандо Енрике Кардосо беше избран отново през 1998 година

Въпреки това, доста поддръжници на Болсонаро остават уверени в неговата победа и самият президент има вяра, че може да завоюва непосредствено на първия тур.

Той също по този начин изрази подозрения по отношение на бразилската система за електронно гласоподаване, потвърждавайки - без да дава доказателства, че тя е податлива на измами. Той е безапелационен, че в случай че загуби, това ще е, тъй като гласуването е манипулирано.

Избирателният орган на Бразилия отхвърли тези изказвания като „ подправени и нечестни “, само че офанзивите породиха опасения, че Болсонаро може да не одобри неподходящ за него резултат.

Изявления, направени от президента в навечерието на изборите, като да вземем за пример, че единствено Бог може да го в профил от поста, сътвориха напрегната атмосфера, като някои гласоподаватели се притесняваха да приказват обществено.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР