Бразилското подразделение на германския автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) е било лоялно

...
Бразилското подразделение на германския автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) е било лоялно
Коментари Харесай

"Фолксваген" е сътрудничила на диктаторския режим в Бразилия, показа изследване

Бразилското поделение на немския автомобилостроител " Фолксваген " (Volkswagen) е било лоялно към диктаторския режим, управлявал страната в интервал 1964-85 година и даже е разрешавало ареста и изтезания на пандизчии в негови здания, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Това е заключението от проучване на историка Кристофер Копер от университета в Билефелд, поръчано от самата немска централа на " Фолксваген ". Работата по него стартира, откакто бразилската прокуратура разгласи следствие в опит да откри дали компанията е правила нарушавания на човешките права в страната през 70-те години.

Според изследването на Копер компанията е уведомявала военния режим за политическата и синдикална активност на нейните чиновници, помагайки му да сътвори " черен лист " и даже е разрешавала в постройките й да се правят арести и изтезания, въпреки да няма доказателства дали това съдействие е било " институционализирано ". Компанията е оценявала като позитивни военния прелом от 1964 година и основаването на все по-репресивна военна тирания, показва ученият.

" Фолксваген " обаче не е забъркана в преврата, добавя той.

Мълчаливо единодушие

Бразилското поделение на концерна се е съюзило с режима по самодейност на ръководителя на департамента му за индустриална сигурност с безмълвното утвърждение на управлението, открива проучването. Компанията и бранители на човешките права проведоха церемониално показване на отчета в подразделението на " Фолксваген " в Сао Бернардо до Кампо, само че група някогашни чиновници и жертви на диктатурата отхвърлиха да участват и проведоха митинг на входа, осведоми АП.

Германският вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг " отбелязва, че потърпевшите от режима са решили да бойкотират представянето на проучването в Бразилия, тъй като не одобряват акцията на " Фолксваген ". Според " Ди велт " компанията в този момент си е сложила задача да потърси разговор с жертвите - нещо, което нейни представители потвърдиха по-късно в известието до медиите.

В концерна " Фолксваген до Бразил " все още работят близо 20 000 души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР