Бразилският страж на ЦСКА - Густаво Бусато даде пространно интервю

...
Бразилският страж на ЦСКА - Густаво Бусато даде пространно интервю
Коментари Харесай

Густаво Бусато: Работих много, за да се преборя за титулярното място в ЦСКА

Бразилският пазач на ЦСКА - Густаво Бусато даде просторно изявление за предаването " Код Спорт " по ТВ+, в което приказва за сегашния си престой в " армейския " клуб. Латиноамериканецът признава, че е работил доста крепко, с цел да се пребори с конкуренцията на досегашния титуляр под рамката Витаутас Черниаускас. Бусато добавя, че ще направи всичко належащо, с цел да остане още дълго време на " Българска войска ".

Здравейте, Густаво! Спечелихте титулярно място на вратата на ЦСКА. Как виждате конкуренцията с Витаутас Черниаускас?

-Нормално е всички да желаят да играят. Аз получих късмет да вардя, само че работих доста старателно за тази опция. Много е значимо всички футболисти в тима да имат убеденост в личните сили и да разчитаме един на различен. Това чака от нас и треньорското управление, както и публиката на ЦСКА.

" Меридиан Мач ": Николай Бодуров не тренира с главния състав на ЦСКА

Бранителят би трябвало да контракти обстановката си с управлението

Голямо ли е напрежението да бъдеш вратар на ЦСКА? Това е клуб, който постоянно се бори за огромни цели.

-Много е хубаво човек да играе за огромен клуб като ЦСКА. Да се бори постоянно за победа във всеки шампионат. Всичките момчета тук работим неуморно, тъй като знаем, че в случай че дадем всичко от себе си, ще останем в историята на един същински гранд.
 Снимка 445136
Източник:

Говорите ли си отвън тренировките с Черниаускас? Не единствено за футбол, само че и за други неща? Имате ли такива общи тематики?

-Говорим си за нещата от живота. Нормално е сред съотборници. Всички сме доста сплотени. Разчитаме един на различен. Отношенията ни са прелестни. Всеки от нас, без значение дали е на терена или не, се радва на триумфите на тима. Важното е да побеждаваме и ние даваме всичко от себе си за ЦСКА.

Вратарските неточности се гледат най-вече под лупа. Притеснявате ли се, че може да сбъркате?

-За да заобикаля грешките, човек би трябвало да е постоянно оптимално съсредоточен. Това е най-важното качество на вратаря, с цел да избавя вратата и тима си от голове на противника. Точно по тази причина преди всеки мач работим за оптималната централизация. Вратарите нямаме право даже за секунда да я губим. Надявам се ролята ми по време на мачовете на ЦСКА да е значима и да избавям постоянно тима си.

Вратарят е най-рядко сменяната позиция в един тим. Как се води война за титулярно място?

-Откакто съм пристигнал тук, във всеки един миг не съм спирал да работя, с цел да стана титуляр. Раздавах се до дъно във всяка подготовка. Работих в действителност доста. Това е единствената рецепта. Когато си запаса, би трябвало да си двойно по-усърден и да си подготвен във всеки един миг да замениш съотборника ти.
 В Бразилия се сетиха за Жеферсон и повиквателната му за националния тим на Бразилия
В Бразилия се сетиха за Жеферсон и повиквателната му за националния тим на Бразилия

А сега е запаса на пристигналия от трета дивизия на Франция - Брадли Мазику

А когато знаете, че ще бъдете запаса, имате ли задоволително мотивация в тренировките?

-Не е елементарно, тъй като във футбола всеки желае да играе. Всеки се бори за място под слънцето. Особено, когато другият вратар е от класата на Черниаускас, би трябвало да се работи в действителност старателно. Само по този начин се стига до титулярно място. Трябва постоянно да даваш най-хубавото от себе си и в никакъв случай да не губиш религия, че това един ден ще стане. Може да би трябвало да чакаш една седмица, един месец или даже година. През цялото време обаче би трябвало да работиш неуморно, да си постоянно подготвен и да показваш, че си подготвен да окажеш помощ на тима във всеки един миг. Това е.

В какво сте по-добър от Черниаускас и в какво сте по-слаб?

-На този въпрос може би би трябвало да отговорят треньорите ни. За нас най-важното е да работим за триумфа на ЦСКА.

Кой нападател на ЦСКА най-често ви вкарва гол на тренировките?

-Трудно им е на всичките. Имаме доста качествени играчи, които накланят везните в наша изгода във значимите моменти. Разбира се, би трябвало да похваля бразилеца Евандро, който е добър другар и неповторим футболист.
 Петрович: Малката рецесия в Берое не ни заблуждава, при мен играят най-хубавите
Петрович: Малката рецесия в Берое не ни заблуждава, при мен играят най-хубавите

" Нямаме избор - би трябвало да победим, с цел да стоим покрай челото "

Свикнахте ли с ситуацията в ЦСКА?

-Да. Притеснявах се изначало, че ще бъде мъчно, само че всички в клуба оказват помощ за положителната атмосфера. Разбирам се доста добре с сътрудниците. Постоянно се стремя към напредък в професионален проект и да върша всичко за положителното на ЦСКА. Дано да имаме шанс.

Кой е най-хубавият ви другар в тима?

-Нормално е поради езика бразилците и португалците да дружат постоянно, само че всички сме доста сплотени.

Сайтът на ЦСКА сподели клип по какъв начин броите на български. Научихте ли най-малко малко от нашия език?

-Винаги се пробвам да науча езика на страната, в която съм. Българският ми се струваше малко сложен първоначално, само че с преподавател по език нещата стават доста по-лесно. Вече знам да споделям всякакви неща, само че имам още доста да изучавам.
 Снимка 445137
Източник:

Как виждате конкуренцията в българското състезание?

-Харесва ми, че има толкоз доста мощни тимове и качествени играчи от целия свят. Има огромна конкуренция и борбите са доста оспорвани. Резултатите са постоянно 1:0, 2:1 или 2:0. Това демонстрира, че силите са доста изравнени. Всички мачове ще са значими за крайната победа в подобен шампионат. Тук има мощна конкуренция.
 Треньорът на Далас: Джеси има доста положително сърце, само че...
Треньорът на Далас: Джеси има доста положително сърце, само че...

" Това е футболът - опциите би трябвало да се завоюват "

В края на сезона по кое време бихте споделили, че сте удовлетворен от престоя си в ЦСКА за първата година?

-Целта ми е успеха във всеки мач. Иначе аз персонално имам фантазия да играя в Шампионската лига. Още от дете си бленувам за това. Когато гледах обичаните ми играчи по малкия екран, си представях какъв брой хубаво би било и аз да съм там на терена измежду всичките тези звезди. Мисля, че ЦСКА е клуб, който би трябвало да играе в Шампионската лига. Просто всички би трябвало да работим доста, с цел да може това да се случи. Насърчавам съотборниците ми да даваме всичко от себе си, с цел да мога да осъществя детската ми фантазия.

Знаехте ли нещо за България и за ЦСКА преди да дойдете тук?

-Чак когато започнаха договарянията сред клуба и мениджъра ми, започнах да подпитвам приятелите ми, които преди този момент са играли в България и ми описаха доста хубави неща за хората, футбола и страната ви. Разказаха ми за ЦСКА като огромен клуб, който има доста съществено управление и организация, и постоянно се бори за купата в шампионата. Това беше задоволително за мен.

В тима има няколко бразилски футболисти. Това оказва помощ ли ви?

-Разбира си. Много ми оказва помощ. Знам, че мога да разгадавам на тях и на другите ми сътрудници. С тях към този момент е по-лесна връзката и това оказва помощ, когато сме на терена.

Знаете ли, че в историята на ЦСКА има много бразилци, които с били любимци на почитателите. Познавате ли някой от тях?

-Да. Дори сме играли с някои от тях. Фернандо Каранга да вземем за пример.

Мислите ли, че ще съумеете и вие да спечелите сърцата на почитателите?

-Имам религия, че това ще стане. С Божия помощ. Господ ми дава сили и здраве, с цел да мога да работя. А когато се работи неуморно всеки ден, хората го виждат и правят оценка. На това се надявам.
 Учредяването на сдружение за
Учредяването на сдружение за " Армията " беше отсрочено

Забавянето ще бъде към седмица

Трябва ли един вратар да бъде атрактивен или е по-добре да бъде постоянен? Бихте ли играли в стила на Мануел Нойер или на Рене Игита?

-Игита ли? Хаха. Нещата, които правеше даже и на международно състезание и до ден сегашен ме учудват. В неговия случай не става въпрос за храброст, а по-скоро за неща, които граничат с полуда. Не е вярно. Вратарят би трябвало да бъде обран и да прави неща, предвидими за съотборниците му. Футболът така и така е толкоз оспорван и сложен, с цел да си го усложняваме сами.

Мануел Нойер направи нова наклонност на вратарския пост. Бихте ли повторили неговия жанр? Той играе от време на време като бранител.

-Хората обичат да следват образци, почтени за подражателство. Той е на върха. Велик вратар. Нормално е хората да се пробват да го копират. Иначе този метод е добър, тъй като по този начин вратарят оказва помощ на съотборниците си от отбраната.
 Снимка 443291
Източник:

Колко време ще останете в ЦСКА?

-Само Господ знае. За момента имам контракт за този и за още един сезон. Мисля да извърша контракта си и да остана, колкото се може повече, тъй като доста ми харесва и клубът, и градът, и хората. Ако е рекъл Господ, бих желал да остана доста дълго в ЦСКА.

ЦСКА е вторият ви тим в Европа след полския Подбескидзие. Защо не се получиха нещата там?

-Защото там обстановката беше тъкмо противоположната на тази в ЦСКА. Първо хората в клуба там не бяха почтени с мен. Взеха ме късно - септември или октомври. Не съм сигурен. Когато свърши сезонът, приказвах с президента и той ми сподели, че не желаят да остана в клуба поради вътрешните проблеми, които имаха.

Разкажете по какъв начин започнахте с футбола. Всяко бразилско момче е сякаш родено с топка в краката.

-Да, в действителност е по този начин. Още от дребни всички играят. Започнах доста дребен и постоянно заставах на вратата. Това толкоз ми харесваше, че с времето се трансформира в същинска пристрастеност. И до ден-днешен не мога да си показва живота без футбол. Не мога да върша нищо друго с такова предпочитание. С наслада бих помагал на подрастващите вратари от школата на ЦСКА.
 Осемте милиона от
Осемте милиона от " Ред Енимълс " за емблемата платени за непозната благосъстоятелност?

На три инстанции земите край Бяла бяха присъдени на сдружението " Камеко ", а не на ПФК ЦСКА АД

Имали ли сте родственик, който също да е състезател?

-Не.

А вие самият различен спорт практикували ли сте?

-Професионално - не.

А за какво станахте вратар, а не нападател да вземем за пример?

-Още от дребен си мечтаех за това. Никак не е елементарно да се развият рефлексът и пъргавината, които са нужни. Често са ме удряли мощно с топката като дете. За да не се откаже човек и да е подготвен да се хвърли пред топовните удари на противниците, се желае доста увереност и храброст. Вратарският пост е доста значим за тима и е доста друг от всички други.

От кой бразилски футболист най-вече се вдъхновявате?

-За моя пост мисля, че това е Алисон. Много мощен за него интервал в Ливърпул. Вратарските ни школи в Бразилия -особено на Интернасионал и Гремио, са доста положителни и доста си наподобяват. Гледам множеството му мачове и му притискам палци.

Как стигнахте до Гремио, който е един от най-големите клубове в Бразилия?

-Пристигнах там, когато бях на 15-16 години. Първо бях в юношите и след това почнах да играя в главния тим. Взех решение да помоля треньора да ме пусне да отида в различен клуб, тъй като там нямах шансове и бях втори и даже трети вратар. Въпреки че бях във популярен клуб, избрах да отида на друго място, само че да играя. Много желаех да израсна професионално и по тази причина взех решение да напусна.
 Снимка 429233
Източник:

Какво е да сте запаса на Дида, който беше един от най-големите бразилски вратари?

-Когато Гремио го взе, не можех да допускам. Гледахме го с същинско удивление. Дори когато бяхме на подготовка, спях в неговата стая. Много обичах да си приказваме и да му описвам по какъв начин е бил мой кумир и по какъв начин съм гледал мачовете му за националния тим. Всеки ден научавах толкоз доста от него. Наблюдавах и след това повтарях всяко едно негово придвижване. Следях го на всяка подготовка. За мен той беше образец. Един вратар, който беше спечелил всичко. Освен това беше и извънреден човек. Наистина бе огромна чест да работя с него.
 Енрике Рафаел навън от състава на ЦСКА до края на годината?
Енрике Рафаел навън от състава на ЦСКА до края на годината?

Футболистът към този момент не е на българска земя

Имате купа с младежкия тим на Гремио до 20 години. Как по този начин ви избраха за най-хубав вратар на шампионата тогава?

-Това беше в действителност един доста значим миг. Тогава стартира всичко за мен. Гремио беше мощен. Срещна се с Интернасионал. Това е " Ел Класико ". Прилича на дербитата сред ЦСКА и Левски. Аз хванах три дузпи на Интернасионал. Всичко стартира оттова и от шампионата, в който бях определен за най-хубав вратар. Тогава взеха решение да ме вземат в първия тим на клуба, станах експерт и стартира футболната ми история.

В дербито на Порту Алегре против Интернасионал в действителност спасявате три дузпи. Това ли е вашата компетентност?

-Не единствено, само че в действителност това е нещо, което е значима характерност на играта ми. Винаги, където и да отида, имам шанс с дузпите и се надявам това да бъде по този начин и в ЦСКА и да нося шанс.

Вярно ли е, че избавената дузпа е шанс за вратаря и сигурна неточност на изпълняващия наказателния удар?

-Трудно е. Зад гърба на вратаря има в действителност огромна врата, която е мъчно да бъде покрита напълно. Затова би трябвало да има оптималната централизация и непрекъснато внимание. За да се избави дузпа, би трябвало доста бърза реакция. Мисля, че както осъществяването, по този начин и хващането на дузпа е въпрос на качества и на двамата футболисти.

Кой вратар е вашият кумир?

-Джанлуиджи Буфон.

Защо? С какво ви впечатлява той повече от другите?

-Защото е италианец, има италиански паспорт и играе за Ювентус толкоз доста време. Много рядко се случва вратар да остане повече от 10-12 години в еднакъв клуб. За мен това го разграничава от всички останали.

Бразилия ли командва вратарската мода в света?

-Да се надяваме това да продължава по този начин. Алисон и Едерсон в Англия, а Бусато в ЦСКА. Дано тези бразилци не престават да държат стилните трендове и да оказват помощ на тимовете си, където и да са.

Играл ли сте на " Маракана "?

-Да.

В кой мач?

-Срещу Вашку да Гама.

И какво е човек да играе на този стадион?

-Спомням си, че адреналинът ми беше доста висок. Вашку игра против нас в мач на живот и гибел, тъй като му трябваше победа, с цел да влезе в по-горна група. Направих мощен мач и ми вкараха единствено един гол. Завършихме 1:1. Беше в действителност значимо за мен.

Срещу кой нападател ви е било най-трудно до момента?

-Диего Форлан от Уругвай.

Кога играхте с него?

-Играхме, когато беше в Интер.
 Али Соу с повиквателна за Гамбия
Али Соу с повиквателна за Гамбия

25-годишният футболист попадна в разширения състав на Том Сенфие

Какво ви харесва в София и какво не?

-Харесва ми. Аз съм доста спокоен човек и обичам да си заставам у дома. Да извозвам време със фамилията ми и със брачната половинка ми. Обичам да отидем дружно с нея в някой ресторант. Наистина ми харесва градът и ме кара да се усещам доста добре. Животът в София в действителност е прекрасен и се веселя да съм тук. Чувствам се благополучен.

Липсва ли ви бразилската манджа чураско?

-Малко да. Нормално е - нали сме бразилци. Правим си нещо сходно, само че на грил. Знам, че не е същото, само че пък компанията е хубава. Напълно ни задоволява.

Коя българска храна най-вече ви подхожда?

-Много ми харесват всичките ви ястия със свинско месо, което тук е доста хубаво.

Колко огромно въздействие има брачната половинка ви Даниела за вашата кариера?

-До всеки сполучлив мъж в този живот би трябвало да има една добра жена и спътничка в живота. Беше в действителност значимо, че тя бе до мен в тежките моменти. В предходните ми тимове имаше конфликти на характери, рецензии... Но тя постоянно ми помагаше и ми даваше сили. Вече сме повече от 10 години дружно. Всичко е прелестно.
 Снимка 429099
Източник:

Познават ли ви към този момент по улиците и кои са обичаните ви места в София?

-Да. А другояче за обичаните места е малко мъчно, тъй като имената са сложни. Ходим до банката, ресторант " Виктория " и други обичани заведения. Ние сме по-скоро от хората, които обичат домашния уют и не излизаме доста. Повече стоим вкъщи и когато излизаме, отиваме на пазар или на ресторант.
 Люпко Петрович с забавен коментар по отношение на качествата на Митко Митков и Валентин Антов
Люпко с забавен коментар по отношение на качествата на " червени " гении

Обект на неговия разбор бяха Митко Митков и Валентин Антов
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР