Бразилският президент Лула да Силва обвини съюзниците на бившия лидер

...
Бразилският президент Лула да Силва обвини съюзниците на бившия лидер
Коментари Харесай

Лула да Силва обвини Болсонару в организиран бунт в Бразилия

Бразилският президент Лула да Силва упрекна съдружниците на някогашния водач Жаир Болсонару в подкрепяне на офанзива против президентския замък в неделя, заяви BBC.

Лула сподели, че е уверен, че поддръжниците на експрезидента в двореца са били съучастници, като са разрешили на стачкуващите да влязат в основни държавни здания.
 Лула да Силва за протестиращите: Луди хора, които не схващат, че изборите завършиха
Лула да Силва за протестиращите: Луди хора, които не схващат, че изборите завършиха

Бразилският водач заплаши да накаже всяко посягане против демокрацията

Tой даде обещание да се извърши инспекция на чиновниците в двореца след щурма.

" Убеден съм, че вратата на двореца Планалто е била отворена, с цел да могат тези хора да влязат, тъй като не видях входната врата да е разрушена . Това значи, че някой е улеснил влизането им тук ", сподели Лула пред кореспонденти в столицата Бразилия. Много хора във военната полиция бяха съучастници, сподели левият политик-ветеран. Имаше доста хора във въоръжените сили тук, вътре в двореца, които бяха съучастници. "

Припомняме, че към 1500 души бяха арестувани по отношение на нападението.

В резултат на нападението в неделя Лула упрекна локалните чиновници по сигурността, които са работили съгласно заповеди на някогашния министър на правораздаването на Болсонару Андерсън Торес , в непросветеност или интензивно присъединяване в протестите.
 Бунтове в Бразилия: Арести за висши чиновници след взлом на столицата
Бунтове в Бразилия: Арести за висши чиновници след взлом на столицата

Решението е на управляващите

Вече са издадени заповеди за арест на голям брой високопоставени чиновници, в това число Торес, упрекнат, че е виновен за дейности и бездействия, довели до безредиците.

Вниманието беше ориентирано към военните, които се възприемат като поддръжници на Болсонару, някогашен капитан от армията по време на последната военна тирания.

Армията беше принудена да отхвърли известията, че някои от нейните офицери са попречили на полицията да задържи протестиращи, откакто в локалните медии се появиха фрагменти, показващи гневна замяна сред силите за сигурност.

Но Лула настоя, че министърът на защитата Хосе Мусио ще остане на поста си, като акцентира, че му има доверие.

Член на дясна партия, Мусио беше обсъждан като отстъпка на военните при назначението му. През ноември вицепрезидентът на господин Болсонаро Хамилтън Мурао приветства известията за назначението и сподели, че то ще бъде " доста добре забелязано от въоръжените сили ".

Въпреки всеобщия арест на поддръжници на господин Болсонаро, управляващите показаха угриженост, че могат да бъдат проведени повече манифестации от неговите твърдолинейни съдружници.

Според записка от федерални прокурори, с която BBC се срещна, групите, подкрепящи Болсонаро, приканват за осъществяване на " мега " демонстрации в столиците на бразилските щати.
 Бунтове в Бразилия: Арести за висши чиновници след взлом на столицата
Бунтове в Бразилия: Арести за висши чиновници след взлом на столицата

Решението е на управляващите

Правителството също по този начин желае платформите за обществени медии да подхващат стъпки за прекъсване на сметки, които са взели участие в обмисляне на незаконно държание.

Гневни тълпи вилняха в Конгреса на Бразилия, Върховния съд и президентството в неделя, трошейки прозорци, мебели и творби на изкуството, като това бе най-ожесточеното нахлуване против държавните институции след завръщането на Бразилия към демокрацията през 80-те години на предишния век.

Лула да Силва, който встъпи в служба на 1 януари, откакто победи крайнодесния си противник Болсонару на изборите през октомври, даде обещание да изправи пред правораздаването виновните за насилието през уикенда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР