Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се върна снощи

...
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се върна снощи
Коментари Харесай

Лула да Силва констатира щетите от погрома, 400 са задържани

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се върна нощес в Бразилия, с цел да установи големите вреди, нанесени на президентския замък, където бе осъществен разгром от поддръжници на неговия предходник Жаир Болсонаро, съобщи Франс прес. 400 души са арестувани след погрома. Продължава работата по идентифицирането на останалите участници в него. 

 Щурмът на Капитолия в бразилски вид: Поддръжници на Болсонаро нахлуха в Конгреса Виж още

Лула, който прекара следобеда в Аракуара в щата Сао Пауло, потърпевш от наводнения, отиде в президентския замък, а по-късно в постройката на Върховния федерален съд, която също бе нападната от болсонаристи.

На фрагменти на телевизия " Глобо " се вижда по какъв начин Лула беседва със съдии пред постройката с изпочупени прозорци от тези, които още отхвърлят да одобряват връщането му на власт.

Губернаторът на федералния окръг Бразилия Ибанейс Роша е отхвърлен краткотрайно от служба от Върховния федерален съд на страната, заяви вестник " Глобо ", като цитира правосъдна заповед.

Губернаторът е отхвърлен за " най-малко 90 дни " поради " злонамерено безучастие ". " Нищо не може да оправдае бездействието и търпимостта на ръководителя на службата за социална сигурност и на губернатора на федералния окръг към нарушителите, които авансово бяха оповестили желанието си да извършат насилствени дейности против управляващите ", се споделя в решението.

 Снимка: БТА/АР

Съдът също по този начин постанови, че лагерите край военните бази, основани от поддръжници на Болсонаро, които се приканват за прелом, би трябвало да бъдат отстранени до 24 часа и че пътищата и постройките би трябвало да бъдат отблокирани.

Малкото охранители в празните административни здания в почивния ден не съумяха да дадат отпор на протестиращите, които не признават резултатите от президентските избори през октомври. По предварителни данни в размириците са взели участие към 5000 души.

Американски водачи оповестиха поддръжката си за Лула да Силва на фона на размириците в Бразилия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди " нападението против демокрацията " в Бразилия, откакто поддръжници на крайнодесния някогашен президент Жаир Болсонаро, заяви Ройтерс.

Байдън сподели, че чака с неспокойствие да продължи работата си с президента от левицата Луиз Инасио Лула да Силва, който победи предходната година Болсонаро в най-оспорваните избори от едно потомство насам.

" Осъждам нападението против демокрацията и мирното предаване на властта в Бразилия. Бразилските демократични институции имат нашата цялостна поддръжка и волята на бразилския народ не би трябвало да бъде подкопавана ", написа Байдън в " Туитър ".

 Силите за сигурност в Бразилия си върнаха контрола над превзетите здания (видео) Виж още

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази поддръжката си за Лула. " Опитът за държавен прелом от страна на консерваторите в Бразилия е неоправдателен и недемократичен ", написа мексиканският президент в Туитър, представен от Франс прес. " Лула не е самичък, той има поддръжката на прогресивните сили на своята страна, на Мексико, на американския континент и света ", добави той.

Аржентинският президент Алберто Фернандес също акцентира в Туитър своята " безусловна поддръжка и тази на аржентинския народ за Лула против този опит за прелом ".

" Бразилското държавно управление има цялостната ни поддръжка против тази подла офанзива против демокрацията ", сподели в " Туитър " чилийският президент Габриел Борич, чието държавно управление прикани за изключително съвещание на Постоянния съвет на Организацията на американските страни.

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро, чиито последователи направиха през вчерашния ден погрома, съобщи в " Туитър ", че " опустошаването и нахлуването в публични здания " е в нарушаване на разпоредбите на воденето на мирни митинги, съобщи Франс прес.

В различен туит Болсонаро, който се намира в Съединени американски щати, отхвърли " обвиняванията без доказателство " на своя правоприемник Лула, който съобщи, че реториката на неговия предходник е насърчила " фашистките вандали ", нахлули в постройките на властта в столицата Бразилия.

Партията на някогашния президент също осъди дейностите на последователите му, съобщи ДПА.

" Днес е печален ден за бразилската нация ", сподели водачът на Либералната партия Валдемар Коща Нето. " Днешните събития в Бразилия са позор за всички нас, те не съставляват нашата партия, те не съставляват Болсонаро ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР