Бразилия се противопостави на набирането на инерция в групата на

...
Бразилия се противопостави на набирането на инерция в групата на
Коментари Харесай

Бразилия основен противник на разширяването на БРИКС

Бразилия се опълчи на набирането на инерция в групата на огромните нововъзникващи стопански системи БРИКС за прибавяне на още страни-членки, само че дебатът по отношение на критериите за приемане наподобява неминуем на срещата на върха този месец, споделиха трима бразилски държавни чиновници пред Ройтерс.

Групата, включваща Русия, Индия, Китай и Южна Африка , беше приветствана от някои като противотежест на обичайните дипломатически конгреси като G7. BRICS взема решения с консенсус, тъй че единодушието на Бразилия ще бъде основно за всяко разширение.

Китай, който желае да усили политическото си въздействие във време на комерсиално напрежение със Съединените щати, от дълго време упорства за разширение на участието си в БРИКС. Русия, дипломатически изолирана поради войната си в Украйна, също прегръща шанса да ухажва съдружници.

Южна Африка, тази година , организира среща на през юни с няколко страни, искащи да се причислят. Дори Индия, която от дълго време се опасява от бърза агресия, може да е приела концепцията по принцип, споделиха източници.

Въпреки това Бразилия е загрижена, че групата ще загуби престиж, в случай че бъдат позволени други народи. Около 30 страни са декларирали, че демонстрират интерес и 22 от тях публично са кандидатствали, както направи Алжир предишния месец.

" Едно разширение може да трансформира блока в нещо друго " , сподели бразилски чиновник, поискал анонимност. " Позицията на Бразилия е загрижена за сплотеността на групата и запазването на нашето пространство в група от значими страни. "

Двама от тримата бразилски публични лица участваха на скорошна среща на външните министри в Кейптаун, която прегледа въпроса преди срещата на върха на БРИКС на 22-24 август в Йоханесбург.
 Повече от 40 страни аплайват за БРИКС
Повече от 40 страни аплайват за БРИКС

Срещата на върха би трябвало да се организира на 22-24 август

На дипломатите беше казано да се върнат към чертожната дъска и да проектират развой за приемане на нови членове, допустим за цялата група. Без съглашение не се чака въпросът да бъде позволен на срещата на върха този месец.

Групата BRICS съставлява повече от 40% от международното население и към 26% от международната стопанска система и предлага различен конгрес за страни отвън дипломатическите канали, считани за доминирани от обичайните западни сили . Нейното въздействие и икономическа тежест карат повече народи да се причислят към нея.

Министерството на външните работи на Китай удостовери интереса си към бързо разширение, като сподели в изказване, че Пекин " поддържа напредъка в разширението на участието и приветства повече сътрудници с сходно мислене да се причислят към " фамилията на БРИКС " на ранна дата ".

Русия сподели, че разширението ще бъде преди всичко в дневния ред на идната среща на върха на БРИКС. Президентът Владимир Путин няма да участва, защото е изправен пред интернационална заповед за арест.

" Това е доста значима тематика, тъй като виждаме, че от ден на ден страни вършат изказвания за желанието си да се причислят към БРИКС ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков на по време на брифинг.
 Все отново Путин ще взе участие в срещата на БРИКС, само че няма да стъпи в ЮАР
Все отново Путин ще взе участие в срещата на БРИКС, само че няма да стъпи в ЮАР

Руският президент ще се включи във форума посредством видеоконферентна връзка

Министерството на външните работи на Индия не отговори на искане за коментар. Правителствен чиновник сподели пред Ройтерс: " Индия има запаси по отношение на разширението... Ако би трябвало да се случи, тогава би трябвало да се случи посредством консенсус. "

Южна Африка, първият бенефициент от разширението на БРИКС през 2010 година, в този момент поддържа включването на нови членове, макар че южноафриканският президент Сирил Рамафоса сподели, че формулата за разширение изисква " по-внимателно разглеждане и схващане ".

Правителството на Бразилия ще твърди, че всяко разширение би трябвало да бъде последователно, да поддържа районен баланс и да резервира водещите функции за петте непрекъснати членове, споделиха източници в Бразилия пред Ройтерс.

Нови членове могат да бъдат признати като страни сътрудници , участващи в срещи на върха, без да стават пълноправни членове, както в други интернационалните организации, сподели бразилски чиновник.

" Бразилия ще би трябвало да отстъпи в един миг, тъй като ние сме реалисти и не е в нашата природа да блокираме нещата ", сподели служителят. — Но няма да е добре за нас.

" Бразилия се усещаше удобно в предишното, позволявайки на Индия да заеме челната позиция в опълчването на експанзията ", сподели наблюдаващият на БРИКС Оливър Стюнкел, професор във фондация Getulio Vargas в Сао Пауло. Но Индия наподобява смекчи съпротивата си, добави той.

Индонезия е мощен претендент да се причисли към БРИКС, поради нейната районна мощност, възходяща роля в световната стопанска система и липса на световни несъгласия, сподели Стюнкел.

От друга страна, включването на Иран, Венецуела или Саудитска Арабия би трансформирало динамичността на групата и би затруднило страни като Бразилия да запазят въздействието си, сподели той.
 Боливия търси участие в БРИКС
Боливия търси участие в БРИКС

Ще взе участие в срещата на върха в края на август
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР