Бразилия е сред най-тежко засегнатите от Ковид пандемията страни в

...
Бразилия е сред най-тежко засегнатите от Ковид пандемията страни в
Коментари Харесай

Уникален експеримент на Pfizer: да ваксинираш цял един град |

Бразилия е измежду най-тежко засегнатите от Ковид пандемията страни в света с над 600 000 жертви на болестта. Но какво би станало, в случай че всички без изключение са имунизирани? Pfizer стартира подобен опит в град Толедо.

Бразилия е може би най-силно поляризираната по отношение на имунизациите против Ковид-19 страна в света. От една страна имаме един държавен глава, който твърди, че имунизациите можели да провокират СПИН, поради което Facebook и Ютюб смъкнаха неговото видео от платформите си. От друга страна 94 % от бразилците държат безусловно да се имунизират, демонстрира настоящо изследване на социологическия институт Datafolha. И всичко това се случва на фона на високия брой жертви на пандемията в тази страна дотук – над 600 хиляди бразилци починаха от Ковид-19.

" Сега целият свят нас гледа "

Именно в страната, чийто президент Жаир Болсонаро твърди, че вирусът не е нищо повече от „ лек грип ", стартира неповторим опит на Pfizer: всичките 143 хиляди поданици на град Толедо в югозападната част на страната ще бъдат имунизирани, след което в продължение на една година ще се следи какво се случва, в случай че всички без изключение са имунизирани с препарата на BioNTech/Pfizer.

Междувременно 99 % от жителите на града над 12 години са имунизирани най-малко по един път, а 65 на 100 са получили и втората доза. Поставят се и подсилващи, бустерни дози от имунизацията. Според кмета на Толедо Бето Лунити, още през цялото време популацията съблюдава прецизно условията за отдалеченост и носене на маски и като цяло се отнася доста позитивно към плана. " Сега целият свят нас гледа ", споделя той.

Как Толедо се пребори за опита

Кметът, който е прекарал Ковид-19, популяризирал по време на болестта си диагнозата онлайн - като предизвестие към своите съграждани. „ Ние в Толедо имаме вяра в науката, а аз като човек, който дава отговор за съвсем 150 000 души, би трябвало да давам образец с държанието си ", споделя Лунити. „ В това отношение нашият президент не е добър образец ", уверен е той.

Толедо покрива идеално условията за провеждането на въпросния опит: той е междинен по величина град, в който има здравни служби, болница и университет, които могат да са от изгода за проучването. А измежду популацията няма хора, които да са срещу имунизациите. Толедо съумя да се наложи като „ столица " на плана в конкуренция с доста други градове - получи най-високата оценка от 100 точки.

Колко трае имунизационната отбрана?

Габриела Кушарски, която дава отговор за опазването на здравето в Толедо, има най-точен взор върху нещата. „ Благодарение на напредъка при имунизациите през последните два месеца осезаемо спаднаха и болестите, и хоспитализациите, и смъртните случаи. В момента имаме единствено шестима пациенти, и два смъртни случая седмично ", споделя тя.

Кушарски и екипът ѝ ще продължат да работят в същата посока - сега в цялостен ход е имунизационната акция за децата над 12 години. За един месец болесттите във възрастовата група до 19 години са спаднали от 49 на 7, споделя лекарката. И в случай че при започване на пандемията в Толедо са се употребявали и други ваксини, в този момент имунизациите се вършат единствено с препарата на BioNTech/Pfizer.

„ С този план за 100 % ваксинирано население ще получим в действително време резултати, засягащи хоспитализациите, смъртните случаи и изключително - разновидностите на вируса. Искаме да разберем по какъв начин се държи вирусът в един ваксиниран град, какъв брой трае да вземем за пример имунизационната отбрана ", споделя Кушарски. Същевременно разпоредбите за отдалеченост и за носене на маски ще продължат да се съблюдават.

Толедо е продължение на плана " S " в Серана

Толедо прочее е вторият бразилски град, в който се осъществя сходен план - „ оригиналът " е градчето Серана, чийто 45 000 поданици (само възрастните хора) бяха ваксинирани с китайската ваксина CoronaVac.

Резултатът несъмнено е въодушевяващ, споделя шефът на държавната болница в Серана Маркос Борхес. „ Броят на симптоматичните случаи на Ковид-19 спадна с 80 %, нуждата от хоспитализации - с 86 на 100, а смъртните случаи - с цели 95 % ", споделя той. Същевременно е установен спад на новите заразявания измежду неимунизираните. „ Установихме ясно ограничение на циркулацията на вируса ", показва Борхес.

За Толедо най-голямото предизвикателство в идващите месеци ще е да не се допусне „ импорт " на пандемията извън. В Серана входовете към града бяха под непоколебим надзор, а посетителите трябваше да се записват и можеха да остават единствено несъмнено време в града.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР