Братската могила, която от години е изрисувана с графити, ще

...
Братската могила, която от години е изрисувана с графити, ще
Коментари Харесай

Чистят Братската могила от графити СНИМКИ

Братската могила, която от години е изрисувана с графити, ще бъде главно почистена от Оперативна програма „ Чистота “. Това заяви кметът Здравко Димитров след работна среща с шефа на предприятието Димитър Георгиев.



„ Това е един от емблематичните монументи на Пловдив и не трябва да бъде в такова положение. Трябва да се подхващат ограничения за почистването и съхранението му. Още като областен кмет на „ Западен “ бях провел унищожаване на графитите с пясъкоструйка, за жалост, в този момент още веднъж e в неприятно положение “, разяснява кметът. Той е безапелационен, че Братската могила може още веднъж да се трансформира в емблематичен монумент за града ни, в случай че се върне към концепцията на неговите създатели.



„ По време на комунистическия режим могилата бе одобрявана като монумент на антифашистите, само че в действителност неговият първичен план е да бъде мемориал за поклонение пред починалите за свободата и независимостта на България по време на Руско-турската освободителна война, Балканските войни, последвалите две Световни войни и битките за обществена правдивост. Впоследствие обаче е даден превес на тематиката за антифашистката опозиция “, изясни Здравко Димитров. Той напомни, че Братската могила е дело на известните български архитекти Любомир Шинков и Владимир Рангелов, а ваятел е един от най-значимите ни създатели в региона на пластичните изкуства - проф. Любомир Далчев.



Погледната в профил Братската могила прилича формата на тракийска обредна могила, а от горната страна на стилизиран каменен венец. Изграждането й стартира през 1971 година, а в навечерието на 9 септември 1974 година е открита персонално от Тодор Живков.

Директорът на Оперативна програма „ Чистота “ Димитър Георгиев е безапелационен, че в границите на 10 дни неговият екип ще върне блясъка на паметника. „ Ще почистим монумента от графити, прилежащите пространства също ще добият напълно друг тип. Знамената на алеите край Братската могила също ще бъдат сменени “, даде обещание той.

Екипите на Оперативна програма „ Чистота “ ще ревизират и какво е положението във вътрешната част на могилата. Там няма всеобщ достъп, защото подземното равнище, където гореше „ безконечния огън “, е заключено, а ключът се съхранява в Историческия музей.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР