Братовчед на Хасан Насрала е вероятният нов лидер на групировката

...
Братовчед на Хасан Насрала е вероятният нов лидер на групировката
Коментари Харесай

Братовчедът на Насрала Хашем Сафи Ад Дин ще е новият лидер на Хизбула?

Братовчед на Хасан Насрала е евентуалният нов водач на групировката " Хизбула ". Това е Хашем Сафи Ад Дин, който е считан за втория човек в организацията. Той е началник на изпълнителния съвет на " Хизбула ".

Тази прогноза направи арабистът член кор. проф. Владимир Чуков.

" Нещата излизат отвън надзор. Ако Иран се намеси в спора сред Ливан и Израел, ще стане огромна война ", предизвести той.

Повод за тези терзания е вчерашното ликвидиране на водача на " Хизбула " Хасан Насрала. За него потвърдиха и от Израел, и от " Хизбула " през днешния ден. Той е умрял при въздушна офанзива от Израел над Бейрут.

Големият въпрос е дали ще има конфликт на ливанска територия сред Ливан и Израел.

" Организацията на практика е обезглавена. Не е единствено Насрала, а целият първи ред от ръководители. Те се чудят какво да вършат ", разказа Чуков обстановката в " Хизбула " пред Българска национална телевизия.

Важна детайлност е, че Насрала е бил отвън Бейрут през вчерашния ден. Върнал се е там по-късно денем. Това значи, че израелските сили са знаели добре неговото местоположение и по кое време е подобаващия миг да атакуван. Според Чуков тази информация е била получена от хора на терен, а не през информационни средства.

Той описа, че преди дни ирански народен представител е споделил, че стартират да записват хора, които да изпратят като въоръжени сили в Ливан. А Израел е дал отговор, че няма да допусне ирански аероплан да кацне на летището в Бейрут.

Според Мохамед Халаф обаче е малко евентуално Иран да се включи непосредствено в спора: " Те нямат нито военните, нито икономическите запаси, нито вътрешната поддръжка в страната, която да могат да употребяват. Мисля, че към този момент ще се въздържат, само че може да споделят на прокситата си в Йемен и други страни да правят набези. Но мисля, че няма да го създадат поради предизвестията на Нетаняху ".

Според проф. Чуков Израел не би пристъпил към сухопътна офанзива към Ливан. Но е значим детайл преименуването на водената от тях интервенция - от " Стрели на север " (където е Ливан) на " Нов режим ".

ТЕМА преди 55 минути 1709 преди 2 часа 2737 преди 4 часа 2129
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР