Братислава. България, Румъния, Литва и Словакия са сред страните от

...
Братислава. България, Румъния, Литва и Словакия са сред страните от
Коментари Харесай

The Slovak Spectator: България, Румъния и Словакия са сред страните от ЕС с най-ниски цени на хранителните продукти

Братислава. България, Румъния, Литва и Словакия са измежду страните от Европейския съюз с най-ниски цени на хранителни артикули и безалкохолни питиета. Това демонстрира разбор на специалисти от Poštová banka, основан на данни от Европейската статистическа работа (Евростат) за 2016 година, написа националният всекидневник The Slovak Spectator .
„ Много словаци сигурно ще кажат, че това не е правилно и храната тук е прекомерно скъпа ", написа в отчета Яна Гласова, анализатор от Poštová banka.
Оказва се обаче, че изказванията на словаците не са напълно безпочвени - цените на питателните артикули и безалкохолните питиета в страната им са по-високи, в сравнение с в останалите страни от Вишеградската група (Чешка република, Унгария и Полша).
„ В Чешката република и Унгария имаме девет % по-ниски стойности за ценовите етикети върху храната, в сравнение с тук. В същото време храните и безалкохолни питиета в Полша са с 30% по-евтини от тези тук ", изяснява специалистът.
Средно храната в Европейски Съюз е с 13 % по-скъпа, в сравнение с в Словакия, до момента в който междинната за еврозоната е с 21 % по-висока.
Най-скъпата храна в Европа се продава в Дания, Швейцария и Норвегия, излиза наяве от отчета.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР