Братът на футболната ни легенда Христо Стоичков - Цанко, рядко

...
Братът на футболната ни легенда Христо Стоичков - Цанко, рядко
Коментари Харесай

Цанко Стоичков пред ТОПСПОРТ: Голямата ми цел е да стана доброволец и да се боря с коронавируса!

Братът на футболната ни легенда Христо Стоичков - Цанко, рядко приказва пред медии. Свързваме се с него по телефона. Той съблюдава разпоредбите за предварителна защита от ковид и стои в дома си. Съгласява се да създадем изявление - по тази тематика и доста други. Цанко се връща обратно във времето пред ТОПСПОРТ - към хубавите години. Спомня си и за моменти, които са оставили рани в сърцето му. Сега има огромна цел в живота си. Каква е тя - вижте в следвашите редове.

Цанко, къде те намирам?

- У дома съм си. Спазвам всички ограничения, които са ни споделили да съблюдаваме. Положението е съществено. Трябва да пазим децата си, родителите си и нас самите.

Дъщеря ти при теб ли е?

- При майка й. Виждаме се за малко. И на разстояние сред нас. Аз съм виновен човек. Гледам, футболисти жонглират с тоалетна хартия. Аз се занимавам с надалеч по-важни неща. Нареждам си пъзела в главата - кой пусна този вирус и по какъв начин да се оправим с него. Те да си играйкат. Но ситуацията е доста съществено. Това е война, а против нас има незабележим зложелател.
 Снимка 471856
Източник:

Кой го пусна този вирус?

- Едните споделят, че е Америка, а другите - че е Китай. Призовавам международните водачи да се съберат и да се обединят. За да спасят човечеството. Аз персонално разгадавам най-вече на Путин. Че той ще ни избави.

Майка ти по какъв начин е?

- И тя се е изолирала. Чуваме се постоянно по телефона. Даже откакто спрем да приказваме с теб отново ще й се обадя. Питам я има ли потребност от нещо, с цел да й занеса. Но и при нея като вървя сме на метри разстояние. Пазя я...

Днес Христо пусна стих в рими и прикани хората да си останат по домовете, да бъдем виновни, с цел да преборим тази пандемия...

- Не знам, нищо не съм чел. Нямам контакт с него...

Скоро щерка ти имаше рожден ден. Не се ли обади?

- Не. Не се е обаждал. Сложно е при нас като отношенСкоро щерка ти тмаше рожден ден. Не се ли чухте по телефона?ия. Здраве му искам и това е...

Иначе с какво се занимаваш? Разбрах, че си упражнявал детски футболен тим.

- Да, по този начин беше. Имах бензиностанции, заведения... Потънаха нещата. Сега имам нова огромна цел в живота.

Каква е тя?

- Да стана доброволец и да се боря с ковид. Искам да отида в болница и да оказвам помощ с каквото кажат. Има една " Свети Георги " при нас. Ако ме желаят - потеглям! Ако би трябвало, седем месеца няма да се върна у нас. Ще нося болните, ще им мия краката - всичко ще върша, с цел да им оказа помощ. Контактувам с доктори, професори... Няма защитни средства, би трябвало да се направи нещо. Трабва да затворим и границите си. Спешно! Да реагираме като страна!

Вземат се ограничения. Реагираме по-добре от Англия, примерно.

- Имам другари там. Пишат ми, че този техният Борис е вманиачен... Там е неприятно.

Съжаляваш ли, че не стана огромен футболист? Знам, че си имал проблеми със сърцето и поради това си спрял да играеш.

- Да. Аз ритах в Петрич. И в " А " група съм играл. Много съм играл. Но взех решение, че не ми се умира млад на терена и се отхвърлих.

Видях една твоя фотография с Наско Сираков. Близки ли сте с него?

- Постоянно му звъня. Тази фотография е от сватбата на дъщерята на брат ми, от сватбата на Христина в Правец. Напомних му какво съм му споделил още през 1992, 1993 година. Имаше една фотография от списание " Гол ". Наско ми е огромен любим и постоянно му го дублирам. И на " Вайбър " му изпращам фотографията. Много е огромен!
 Снимка 471860
Източник:

На друга фотография сте ти, татко ти, безконечна му памет, а до вас е Диего Марадона. Разкажи за тази среща.

- Това е в Барселона. Много вълнъваща среща. Три дни го молех брат ми да ме срещне с него. Накрая го докара. Отвори се вратата и плакахме - аз плаках, Диего плака... Комуникирах си с него 3-4 часа тогава. Казах му, че за мен той е номер 1. Че като се върна в България ще си облепя цялата стая с негов тапет. Но не ми харесва, че прави всякакви неща, които не са по никакъв начин положителни. Знаеш защо приказвам...
 Снимка 471853
Източник:

Христо май му се обиди, че не пристигна на 50-годишния му празник. Аз бях на трибуните и още вардя прелестни мемоари от довечера...

- Това са си техни работи, те си знаят. Аз на този мач не бях.

Прочете ли автобиографията на Христо?

- Чета единствено Библията. Лев Толстой четях едно време - " Ана Каренина ". Сега единствено Библията.

Хората доста обичат Ицо. Видя какви опашки имаше по време на представянето на книгата. Чакаха да се снимат с него, да се допрян до него, да си вземат подпис...

- Обичат го. И аз го обичам. Други не го обичат. Така е с всички.
 Снимка 471859
Източник:

Отваря ли порти семейството ти?

- Някъде отваря, има контакти. Ама някъде като кажа, че сме братя - затваря се вратата с пет ключа. Странно, тъй като в никакъв случай не се апелирам за мен от негово име. За бизнес и такива неща. Гледам самичък да се оправям, с цел да прехранвам фамилията си.

Кога бяхте най-близки с него?

- Може би първоначално в Барселона. Тогава бяхме същински братя. Няма по какъв начин да се повторят положителните времена...

Разкажи някоя забавна преживелица с вас.

- Много са. Като отиде в ЦСКА ме караше да вървя и аз в спортното, да вървя в общежитията. Казах му: " Защо там, аз брат нямам ли? ". И той вика: " Добре де, ще ти взема квартира ".

Той има ли грях към вас и вие към него?

- Той за нас не приказва. Само за жена му и децата му. Стриктно го проследявам какво приказва. Няма майка, татко, брат, сестра... А от тях се почва. Те са първоначално. Без майка и татко нямаше да го има. Нямаше да ме има и мен. После е другото семейство. После се жениш и имаш деца. Човек в никакъв случай не би трябвало да не помни от кое място е тръгнал.
 Снимка 471854
Източник:

Наистина ли си почитател на Левски?

- Да, левскар съм си. Всеки има право на избор. Аз станах от Левски поради Гонзо, Кривия, Телкийски... Все пловдивчани, постоянно съм ги подкрепял. Преди това и поради Наско Сираков, огромен мой любим!

Какъв човек беше татко ти?

- Уникален! Голям мъж! Мъжкар! Зодия рибки беше. Много добър човек...

Христо е бил доста завързан към дядо ти, нали?

- Да, към дядо Христо - на татко ми бащата. Привързан, но да не не помни корените си и от кое място е тръгнал.

Искаш ли да кажеш нещо на брат си в този момент?

- Не. Няма какво да му кажа. Искам да стана доброволец. Това ми е огромната цел. Пак ще прикани хората да се обединим и дружно да победим този вирус!
 Христо Стоичков: Само с дисциплинираност усмивки отново ще има
Христо Стоичков: Само с дисциплинираност усмивки отново ще има

Камата с любопитен пост в обществените мрежи
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР