Брашното и олиото са другите два продукта, които са се

...
Брашното и олиото са другите два продукта, които са се
Коментари Харесай

Само за година: Агнешкото е поскъпнало с 23,2%, а яйцата с 35 на сто

Брашното и олиото са другите два продукта, които са се покачили доста
„ Около 23,5% е растежът на цените, в съпоставените с предишния Великден “, разяснява пред БНР Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

„ Това е въз основа на 40 продукта, където са всички съществени храни, плюс плодове и зеленчуци, т.е. нещата, които консумираме всекидневно. Агнешкото месо, може би 23,2% към днешна дата и ще платим по-скъпо “, добави той.

При яйцата нарастването също е доста – към 35%, спрямо предходната година.

„ Това не е поради Великден, а е поради индустриални разноски и най-много поради енергийната рецесия. Ключовият миг тук е, че повишаването на цените на храните ще спре, когато забележим уравновесен пазар на енергийни запаси. Към момента такава наклонност не се обрисува. Лошото е, че тя е присъща за целия континент. Този развой би трябвало да се овладее на геополитическо равнище “, сподели Владимир Иванов.

Брашното и олиото са другите два продукта, които са се покачили доста.

„ Това с изключение на на енергийната рецесия се дължи и на войната против Украйна “, сподели той и добави, че: „ Русия и Украйна са два от най-големите експортьори, надлежно на зърно и слънчоглед “.

По думите на Иванов, има артикули, чиито цени не са се покачили през годината и това е свинското месо. Той прикани потребителите да пазарят осведомено за идните празници и да го вършат единствено от регламентирани места.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР