Брашнеста мана по краставиците Това е едно от най-често срещаните

...
Брашнеста мана по краставиците Това е едно от най-често срещаните
Коментари Харесай

Брашнеста мана по краставиците – ефикасни домашни методи

Брашнеста мана по краставиците

Това е едно от най-често срещаните болести по краставиците, ключът към отбраната на растенията от тази болест се крие в профилактиката.

В тежки случаи брашнестата мана може да аргументи преждевременна гибел на листата, както и да понижи добива и качеството на плодовете.

Първо се появява под формата на няколко бели петна по листата на краставицата, а по-късно бързо се популяризира под формата на брашнести петна на доста тънка, нишковидна мухъл освен по листата, само че и по стъблата.

Гъбичката изсмуква хранителни субстанции от растенията, което води до доста понижаване на добива.

Първият симптом на брашнеста мана са бледожълти петна по листата. Бели брашнести петна могат да се образуват както по горната, по този начин и по долната повърхнина на листата и бързо да прераснат в огромни петна.

Най-благоприятните условия за разпространяване на инфекцията са приблизително висока мокрота и температура от 20 до 27 градуса.

Появява се и когато зеленината е гъста и слаба светлина прониква през листата.

Предотвратяване на брашнестата мана
Не засаждайте краставици прекомерно близо една до друга, с цел да може въздухът сред растенията да циркулира свободно. Циркулацията на въздуха ще помогне да се предотврати разпространяването на брашнестата разногласието сред краставиците.

Засадете краставици на слънчево място, защото брашнестата мана не понася директна слънчева светлина.

Дезинфекцирайте инструментите, които употребявате за работа с краставиците със мощен оцет, с цел да не се популяризира инфекцията.

Не поливайте краставиците вечер, с цел да не останат листата мокри през нощта, което може да докара до развиване на брашнеста мана по краставиците. Поливайте растенията заран, тъй че листата да изсъхнат преди здрач. По принцип е по-добре да се полива почвата към растенията и да не попада вода по листата.

Мулчирането или покриването на почвата под краставиците е превъзходен метод да се помогне за попречване на редица проблеми с краставиците, в това число брашнеста мана.

Мулчирането оказва помощ за контролиране на температурата на почвата и защищава от висока топлота денем и ниски температури през нощта. И също по този начин, мулчирането предотвратява директния контакт на листата на краставиците с почвата, което предотвратява разпространяването на заболявания, излъчени през почвата.

Ако забележите, че по листата на краставиците се появяват първите признаци на брашнеста мана: дребни бели или сиви петна, отстранете инфектираните листа от растението и ги изгорете. Такива листа не би трябвало да се хвърлят в купчината с компост.

Сода за самун
За лекуване на брашнеста мана със сода е належащо да приготвите разтвор, който се състои от 1 супена лъжица сода и 4 литра вода.

За да бъде този инструмент ефикасен, би трябвало да добавите малко течен сапун.

Напръскайте листата на краставиците и почвата при започване на деня.

Мляко и сода за самун
Един от най-лесните, най-екологичните и евтини способи за попречване и битка с брашнестата мана е потреблението на мляко и сода за самун.

Вижте още: Масло от риган за лекуване на гъбички по ноктите

Напръскайте листата от двете страни.

Необходими са ви: 0,5 литра мляко, 3 чаени лъжички сода за самун, течен сапун. Смесете добре съставките и напръскайте листата. Използвайте 1 път седмично.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР