Браншовите организации да не участват в предстоящите преговори за определяне

...
Браншовите организации да не участват в предстоящите преговори за определяне
Коментари Харесай

Бойкотират преговорите за прага на осигуровките

Браншовите организации да не вземат участие в идните договаряния за установяване на минималните осигурителни приходи (МОД) за 2019 година приканиха за трета поредна година национално представителните работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР). В писмо до браншовите организации членовете на АОБР им благодарят за досегашната поддръжка и показват убеденост, че и през актуалната година ще заявят безапелационен отвод от присъединяване в договарянията за МОД-2019.

Процедурата планува министърът на труда да разгласи график за договарянията и след техния край да оповести равнищата на МОД за деветте групи специалности и длъжности в 85 стопански действия. Според работодателските организации обаче, практиката за установяване на МОД демонстрира изтощение на контролната система да се оправи с недекларирания труд. Нещо повече, по този метод се усилва сивият бранш, става известно напън върху заетостта в обособени райони, браншове, предприятия в депресивно положение, на уязвимите обществени групи с ниска подготовка, като се понижава чистото заплащане на наетите лица. Не на последно място, такава процедура не съществува в страните от Европейски Съюз и България неведнъж е подложена на критика по този въпрос от страна на Европейската комисия.

Членовете на АОБР са уверени, че изискванията и заплащането на труда, както и актуализирането на минималните хонорари за съответните длъжности би трябвало да се дефинират посредством групови трудови контракти и да са годни за съответните страни по тези контракти, без да се разгръщат върху цялата стопанска система.

АОБР припомня, че признатата през април тази година държавна средносрочна бюджетна прогноза планува повишаване през 2019 година на минималната заплата с 9,8% до 560 лева и на компенсацията на един ангажиран с 6,6%, при двойно по-нисък растеж на продуктивността на труда (3,2%).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР