Бръндуша Йоана Предеску е извънреден и пълномощен посланик на Румъния

...
Бръндуша Йоана Предеску е извънреден и пълномощен посланик на Румъния
Коментари Харесай

Посланикът на Румъния у нас: Австрия се противопостави на пълното приемане на Румъния и България в Шенген заради проблема с начина, по който Европейският съюз се справя с незаконната миграция

Бръндуша Йоана Предеску е ексклузивен и пълномощен дипломат на Румъния в България от март 2021 година Преди това е била дипломат в Нидерландия и непрекъснат представител в Организацията за възбрана на химическите оръжия (2016 - 2020). Представлявала е страната си и като общоприет консул в Мюнхен, Германия, заместник-ръководител на задачите в Берлин и Виена. По време на своята 30-годишна дипломатическа кариера тя е управлявала разнообразни дирекции и отдели в Министерството на външните работи в Букурещ. Говори британски, немски, френски и нидерландски.

Споделя, че това, което й харесва в България, е фактът, че българите се гордеят извънредно доста с това, което са. „ Те не се срамят да кажат: „ Аз съм българин ". Те ценят извънредно доста оригиналността на своя език, като стартираме, несъмнено, с това, че се гордеят със своята писменост, която е част от международното културно завещание. Това доста ми харесва. По избран метод се усещам като вкъщи. "

Според нея Австрия се опълчи на цялостното приемане на Румъния и България в Шенген не поради двете страни, а поради казуса с метода, по който Европейският съюз се оправя с противозаконната миграция. „ Ние не споделяме изцяло мнението, че системата е счупена, защото моята страна, както и вашата, към този момент имаме извънредно мощен принос в това да покажем, че системата в действителност работи. И е добра за нас, и ние сме тук, на външните граници, и вършим своята работа ", съобщи дипломат Предеску.

Европейската интеграция е динамичен и непрестанен развой. В този смисъл тя преглежда и частичното приемане в Шенген на двете страни. „ Трябва да продължим да съблюдаваме уговорките, които двете страни поехме в процеса на договарянията. По принцип, нашите задължения да охраняваме външната граница, да прилагаме също по този начин наредбите на Дъблинския правилник са принос за сигурността на целия Европейски съюз, явно. Така, както виждаме ние нещата в Румъния, решението през декември не съдържаше за нас нови, непредвидени условия ", разяснява дипломат Предеску.

Двете страни ще стартират да издават краткосрочни шенгенски визи на лица, които желаят да влязат в Европейски Съюз от трети страни от 31 март. „ Това в действителност към този момент е де юре самопризнание, тъй като нашите две страни ще могат да издават шенгенски визи, което към този момент значи, че сме част от Шенген. "

Властите от двете страни са в непрекъснато съдействие с Европейската комисия, с цел да бъдат приспособени и прилагани ограниченията по засилен граничен надзор. „ Поели сме напълно ясни задължения и ние би трябвало, както и до момента, само че може би малко по-засилено, да се доверяваме едни на други, да беседваме между тях, да се координираме прецизно по отношение на характерните елементи, с цел да не бъдат наранени двустранните ни връзки. Не става въпрос за това, а най-много да не се засегне превоза на артикули, напредването на хората по нашата обща граница, която е граница сред две страни членки на Европейски Съюз, която при всички положения би трябвало да е свободна граница. "

Търговските взаимоотношения сред двете страни са извънредно мощни. От години Румъния е на второ място във връзка с двустранния стокообмен.

„ Подобряването на свързаността е главен детайл за увеличение на стокообмена и правенето на бизнес в двете страни по-привлекателно. Голяма, основна стъпка беше направена още през септември, когато нашите държавни управления подадоха пред Европейската комисия взаимно предложение за финансиране на предпроектното изследване, което е първата стъпка за построяването на втори мост при Гюргево-Русе. Така че сега се движим право напред към това най-накрая да имаме втори мост на това толкоз значимо място. Тук бих загатнала плана Fast Danube, който още веднъж е взаимен сред Румъния и България. Европейската комисия обезпечи финансирането на плана, с цел да имаме опцията да осигурим корабоплаването по Дунава през цялата година, което е изключително значимо в този момент, когато имаме тази нападателна война против Украйна от страна на Русия и чийто край не се вижда в обозримо бъдеще. Така че новите трасета за Украйна, с цел да изнася своето зърно, само че и други артикули, на всички места по света, е съответен принос от Румъния и България, несъмнено, да им помогне в техните старания против войната ", изясни дипломат Предеску.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР