Бракуваните и подлежащите на брак ваксини срещу Covid-19 у нас

...
Бракуваните и подлежащите на брак ваксини срещу Covid-19 у нас
Коментари Харесай

България бракува ваксини за COVID-19 за над 50 млн. лева

Бракуваните и подлежащите на брак ваксини против Covid-19 у нас към този момент са над 2.1 млн. дози, а цената им надвишава 50 млн. лв., заяви Mediapool.
От Министерство на здравеопазването оповестиха, че по данни от Регионалните здравни инспекции и държавната компания " Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД, към 09.12.2022 година подлежащите на бракуване и бракувани количества ваксини против Covid-19 заради изминал период на валидност, неизползвани изцяло многодозови флакони, счупени флакони, погрешно съхранени и други, са както следва:
От министерството, обаче, не показаха настоящи данни на каква стойност общо са бракуваните ваксини, защото към момента не е била направена инвентаризация. Последните данни на Министерство на здравеопазването са за 850 730 бракувани дози на обща стойност 12 378 877 лв.. Те са въз основа на извършени инвентаризации през 2021 година и 2022 година, и се отнасят единствено за ваксини на производителите AstraZeneca и Moderna.
В това число не влиза имунизацията на Pfizer/BioNTech, от която има максимален брак – над 1.1 млн. дози. От Министерство на здравеопазването изясняват това с другите единични цени на имунизациите от един и същи тип по другите съглашения на Европейската комисия с фармацевтичните компании. Оттам дадоха обещание настоящи данни след довеждане докрай на процедурите по инвентаризация и бракуване от Регионалните здравни инспекции и " Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД през 2023 година
Стойността на бракуваните ваксини, обаче, може да се пресметна почти въз основа на към този момент оповестявани данни от страна на държавното управление.
Със свое решение Nº 417 от 17 май 2021 година служебното държавно управление утвърждава закупуването на 14 млн. дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech на приблизителна стойност 534 млн. лв.. за 2022 и 2023 година по силата на съглашението сред Европейска комисия и фармацевтичните компании. Изчисленията демонстрират, че това прави по към 38 лв. на доза. Тази стойност съответствува и с изнесените от непознати медии данни за цена от от 19.50 евро за доза от имунизацията на Pfizer/ BioNTech в последния контракт на Европейска комисия с фирмите. За съпоставяне в началото цените бяха по-ниски – 15.5 евро или към 30 лв. за доза. Така при междинна цена в другите контракти от 34 лв. за доза и бракувани досега у нас 1 159 628 дози от имунизацията на Pfizer/ BioNTech, цената на брака възлиза на над 39.4 млн. лв.. Като се прибави към него и към този момент приетият брак от 12.3 млн. лв. за имунизациите на AstraZeneca и Moderna, цената на бракуваните у нас ваксини надвишава 50 млн. лв..
Огромният и безценен брак не е изненада поради ниския имунизационен обсег у нас и огромните в началото поръчани количества, за които през цялото време бе ясно, че няма по какъв начин да се оползотворят. Това бе и една от аргументите държавното управление на Бойко Борисов да упорства договорите за имунизациите да получат глобата на Народното събрание.
България не е единствената страна, която се сблъсква със свръхизлишъците от ваксини, контрактувани по механизма на Европейски Съюз. От предходната година България и още 9 страни в Европейски Съюз упорстват за съкращаване на доставките и предоговаряне на споразуменията сред Европейска комисия и фармацевтичните компании.
За последно въпросът беше издигнат от сегашния длъжностен министър на опазването на здравето Асен Меджидиев пред здравния еврокомисар Стела Кириакиду и на постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето през декември 2022 година
Страната ни остава с най-ниския имунизационен обсег против Covid-19 в Европейски Съюз. С първична имунизация у нас е 30% от популацията по отношение на 73% приблизително за Европейски Съюз, а с най-малко една бустерна доза у нас са 12% при 54% приблизително в Европейски Съюз.
У нас със приключен имунизационен курс от началото на имунизационната акция са към този момент над 2 млн. души, а с сложена бустерна доза са 939 301 души. Бустерна доза с новите приспособени ваксини са си сложили едвам 66 732.
От началото на 2021 година до момента над 91 % от хората, признати в болница с Covid, не са били имунизирани. Сред признатите в интензивните отделения този дял е още по-висок 96%. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР