Бракониери са убили световноизвестната планинска горила Рафики, съобщава BBC. Рафики

...
Бракониери са убили световноизвестната планинска горила Рафики, съобщава BBC. Рафики
Коментари Харесай

Бракониери убиха световноизвестната горила Рафики

Бракониери са умъртвили световноизвестната планинска горила Рафики, оповестява BBC.

Рафики е считан за най-популярния представител на типа си в Уганда. Той е бил лидер на група от 17 горили в Национален парк Бвинди, която е известна с това, че е привикнала към контакт с хора.

Мъжката горила, която е убита на 25 години, е била дипломат на типа, от който са останали малко над 1000 живи индивида.

Експертите се тормозят, че без водачеството на Рафики, групата може да се разпадне или да спре да търси човешки контакт.

„ Смъртта на Рафики оставя групата нестабилна, а има и опция да се разпадне. Ролята му даже може да бъде поета от горила отвън групата “ разяснява пред BBC Башир Ханги от Агенцията за дивата природа в Уганда.

Рафики е разгласен за липсващ на първи юни. Тялото му е открито на идващия ден от доброволци, като по него е имало голям брой прободни рани.

Местната полиция е задържала четирима души, които са признали виновността си. Те могат да получат доживотна присъда и над 5 милиона $ санкция.

Планинската горила е един от двата подвида Източноконгоанска горила, обитаващ Национален парк Бвинди в Уганда и вулканичните планини Вирунга на Централна Африка и източната част на Демократична република Конго.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР